Maroš Šefčovič: Chceme obnoviť rozhovory o zemnom plyne medzi Ukrajinou, Ruskom a Európskou komisiou

Podpredseda Európskej komisie zodpovedný za energetickú úniu Maroš Šefčovič bol na pracovnej návšteve v ukrajinskom Kyjeve.

Diskutoval tam o širokom okruhu tém súvisiacich s energetickou politikou. Na stretnutiach s predsedom Verchovnej rady Andrijom Parubijom, predsedom vlády Volodymyrom Hrojsmanom, podpredsedom vlády a ministrom regionálneho rozvoja Gennadijom Zubkom a ministrom energetiky Igorom Nasalikom podpredseda Šefčovič zdôraznil, že pre Ukrajinu je potrebné, aby pokračovala na ceste reforiem. Takisto opätovne potvrdil, že Európska komisia je pripravená pokračovať v trojstranných rozhovoroch o zemnom plyne, ktoré sa v minulosti osvedčili.

Na margo toho, že pre Ukrajinu je dôležité, aby pokračovala na ceste reforiem, podpredseda Šefčovič uviedol: Ďalšie reformy sú nevyhnutné na modernizáciu ukrajinského hospodárstva, aby priniesli výhody pre spotrebiteľov aj podniky, a umožnili tak zvýšenie životnej úrovne. V tejto súvislosti vítam rozhodnutie ukrajinskej vlády o oddelení výrobných a prenosových kapacít v Naftogaze. Teraz je dôležité, aby sa toto rozhodnutie v nadchádzajúcich mesiacoch urýchlene a dôsledne implementovalo. Ukrajina zároveň disponuje obrovským potenciálom v oblasti energetickej efektívnosti a energie z obnoviteľných zdrojov: ak by Ukrajina dokázala zvýšiť úrovne svojej energetickej efektívnosti na úroveň porovnateľnú s priemernou úrovňou EÚ, dosiahnuté úspory by boli vyššie ako hodnota celoročnej spotreby energie v Španielsku. Ukrajina by sa tak dokonca mohla stať vývozcom energie.“

Viac..  Von der Leyenová vyjadrila sústrasť rodinám humanitárnych pracovníkov WCK

V tejto súvislosti je Európska komisia pripravená podporiť vytvorenie príslušného Fondu energetickej efektívnosti do konca tohto roka.

Pokiaľ ide o pripravenosť Európskej komisie pokračovať v rokovaniach o dodávkach zemného plynu v nadchádzajúcom zimnom období formou trilaterálnych rozhovorov medzi Ukrajinou, Ruskom a Európskou komisiou, podpredseda Šefčovič poznamenal:Chceme obnoviť úspešné trilaterálne rozhovory o zemnom plyne medzi Ukrajinou, Ruskom a Európskou komisiou. V minulosti sa toto fórum osvedčilo: pre všetky zainteresované strany bude výhodnejšie, keď si sadnú za jeden rokovací stôl. Rusko ako vývozca, Ukrajina ako tranzitná krajina a EÚ ako hlavný dovozca majú spoločný záujem, pokiaľ ide o predvídateľnosť. Trilaterálne rozhovory zostávajú najvhodnejšou formou na rokovanie o dodávkach zemného plynu na nadchádzajúcu vykurovaciu sezónu. V tomto zmysle sa v nasledujúcich týždňoch teším na stretnutia so zástupcami ruských orgánov.

O dac

Odporúčame pozrieť

peniaze

Európske banky údajne v roku 2023 zaplatili Rusku na daniach vyše 800 mil. eur

Najväčšie európske banky, ktoré stále pôsobia v Rusku, zaplatili minulý rok Moskve na daniach viac …

Consent choices