oleje
Ilustračné PHOTO: © European Union.

V rastlinných olejoch sa objavili karcinogénne látky

Glycidol je látka nájdená v palmovom oleji, v iných rastlinných olejoch, margaríne a v niektorých spracovaných potravinách.  Zvyšuje potenciálne zdravotné problémy pre priemerného spotrebiteľa týchto potravín vo všetkých vekových skupinách.

Najvyššia úroveň GE (glycidyl estery mastných kyselín) , rovnako ako 3-MCPD (3-monochlóropropán diol) a 2-MCPD (2-monochlóropropán diol), vrátane esterov, boli objavené v palmových olejoch a tukoch. Pre spotrebiteľov to znamená, že táto látka bola obsiahnutá v potravinách, ktoré obsahovali margarín, či iné rastlinné oleje. Ide najmä o pečivo a koláče.

Vedci zistili, že glycidol je genotoxický a karcinogénny a vytvára potenciálne zdravotné riziko pre všetky vekové skupiny.

Z výskumov vyplynulo, že medzi rokmi 2010 až 2015 hladina nebezpečných látok v palmovom a rastlinnom oleji a v margaríne klesá. Je to dôsledok dobrovoľných opatrení prijatých výrobcami.

Viac..  Európsky parlament prijíma preukaz pre osoby so zdravotným postihnutím pre celú EÚ

Európska komisia sa bude i naďalej zaoberať týmto problémom a bude regulovať bezpečnosť potravín, aby nebol ohrozený ani jeden členský štát EÚ. Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) bude dohliadať na výrobu potravín zo spomínaných olejov a dáva si za úlohu riadiť a vyhľadávať potenciálne riziká pre spotrebiteľov.

O oma

Odporúčame pozrieť

pracovnici

Nové pravidlá na obmedzenie vystavenia škodlivým látkam na pracovisku

V stredu Európsky parlament prijal nové limitné hodnoty expozície olovu po prvýkrát za posledných štyridsať …

Consent choices