Fico
Robert Fico, slovenský premiér. PHOTO: © European Union- EP.

Ficovu rétoriku prirovnal vysoký predstaviteľ OSN k Islamskému štátu

HAAG / Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Zaid Husajn kritizoval európskych krajne pravicových a populistických politikov, ktorých počínanie a rétoriku prirovnal k radikálnemu hnutiu Islamský štát.

Medzi politických demagógov a blúznivcov, ako ich označil, zaradil holandského kritika islamu Geerta Wildersa, šéfku francúzskeho Národného frontu Marine Le Pen, republikánskeho kandidáta na prezidenta Spojených štátov Donalda Trumpa či českého prezidenta Miloša Zemana a slovenského premiéra Roberta Fica.

„Čo má Wilders spoločné s Trumpom, maďarským premiérom Viktorom Orbánom, Zemanom, rakúskym kandidátom na prezidenta Robertom Hoferom, Le Penovou, predstaviteľom britských nacionalistov Nigelom Farageom, to má tiež spoločné s Daiš,“ citoval portál Time z Husajnovho pondelkového prejavu na konferencii v Haagu, v ktorom komisár pre IS použil arabskú skratku Daiš.

„Populisti využívajú polopravdy a prílišné zjednodušenia, čo sú dva skalpely najväčších propagandistov,“ povedal Husajn s tým, že perfektným priestorom sú pre nich internet a sociálne médiá.

Hlavný terč

Hoci Husajn zmienil rad európskych politikov so spornými názorom alebo amerického republikána Trumpa známeho nevyberanými výrokmi, hlavným terčom jeho kritiky bol Wilders.

Viac..  Ivan Štefanec: Vyzývame nepodporovať terorizmus a nasledovať Česko, Fínsko a Švédsko

Wilders, ktorý pred súdom čelí obvineniam z podnecovania k nenávisti pre výrok na adresu marockých prisťahovalcov, zverejnil nedávno volebný manifest, v ktorom v prípade získania moci sľúbil zatvorenie všetkých mešít v krajine či zákaz prisťahovalectva z moslimských krajín. Podľa Husajna je Wildersov program absurdný.Povedal tiež, že história holandského populistu a jemu podobných naučila, ako účinne ako zbraň používať xenofóbiu a zaslepenosť predsudkami.

Wildersova parlamentne krajne pravicová Strana pre slobodu (PVV) v súčasnosti vedie prieskumy verejnej mienky. Parlamentné voľby sa v Holandsku budú konať v roku 2017.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Stanovisko podpredsedu Európskeho parlamentu Martina Hojsíka, v ktorom reaguje na vyjadrenia premiéra Roberta Fica k …

Consent choices