Mariya Gabriel, PHOTO: European Parliament 2016

Občania Kosova a Gruzínska už možno čoskoro pocestujú do Európy bez víz

Parlament podporil Kosovo a Gruzínsko v snahe o bezvízový vstup do Európskej únie. Výbor pre občianske slobody tieto návrhy schvaľuje a v prípade Gruzínska ich predkladá Rade Európskej únie.

Občania Gruzínska možno už čoskoro budú cestovať do štátov Európskej únie bez vízovej povinnosti. Podľa Európskej komisie krajina splnila všetky podmienky. Výbor návrh podporil svojimi 44 hlasmi. O tomto procese sa diskutuje už od roku 2012.

„Bezvízový styk podporí kultúrne, ekonomické vzťahy a prispeje k intenzívnemu politickému dialógu,“ vraví Mariya Gabriel z Európskej ľudovej strany.

Trochu odlišná situácia je v Kosove. Podmienkou, na ktorej Únia trvá je vymedzenie hraníc s Čiernou horou. Tá ešte stále zostáva nedoriešenou a tak bráni v uskutočnení ďalších krokov. Podľa Tanje Fajon z Progresívnej aliancie socialistov sú zvýšené požiadavky na zrušenie víz pre občanov Kosova silným znamením, vďaka tomu vraj nestratia nádej a snahu. Kosovo je totiž dlhodobo jedinou balkánskou krajinou, ktorá ešte stále pri návšteve EÚ potrebuje víza.

Viac..  Lídri EÚ riešia otázku hospodárskej budúcnosti a konkurencieschopnosti Európy

Legislatívne zmeny pred zavedením do praxe musí ešte prijať celý parlament a Rada Európskej únie.

O jen

Odporúčame pozrieť

Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

Na gréckom ostrove Rhodos v pondelok otvorili nový terminál na špeciálny vízový program pre tureckých …

Consent choices