plenarne-zasadnutie-
Plenárne zasadnutie Európskeho parlamentu. PHOTO: © European Union- EP.

Európsky parlament vyzval Rusko a Assadov režim, aby zastavili všetky útoky na civilné obyvateľstvo

Európsky parlament prostredníctvom schváleného uznesenia vyzval všetky strany konfliktu v Sýrii, najmä však Rusko a Assadov režim, aby zastavili všetky útoky na civilné obyvateľstvo. Poslanci dôrazne odsúdili nedávne útoky na nemocnice a konvoj humanitárnej pomoci a vyzvali všetkých účastníkov Medzinárodnej skupiny na podporu Sýrie, aby obnovili rokovania zamerané na dosiahnutie stabilného prímeria a napokon trvalého mieru v Sýrii.

Poslanci v nelegislatívnom uznesení, ktoré plénum schválilo pomerom hlasov 508 (za): 50 (proti): 56 (zdržalo sa hlasovania), dôrazne odsúdili všetky útoky na civilné obyvateľstvo a nemocnice v Sýrii, ako aj nedávny útok na konvoj humanitárnej pomoci a na sklad Červeného polmesiaca v blízkosti Aleppa. Parlament tieto útoky označil za vojnové zločiny a žiada potrestanie vinníkov.

Uznesenie vyzýva všetky strany konfliktu, najmä však Rusko a Assadov režim, aby zastavili všetky útoky na civilistov a civilnú infraštruktúru – vrátane vodohospodárskej a elektrickej infraštruktúry. Poslanci tiež požadujú ukončenie všetkých obliehaní a umožnenie rýchleho, bezpečného a neobmedzeného prístupu humanitárnych agentúr k všetkým ľuďom v núdzi.

Viac..  Ivan Štefanec: Tony potravín a textílií končia ako odpad zbytočne

Parlament tiež naliehavo vyzýva všetkých účastníkov Medzinárodnej skupiny na podporu Sýrie, aby obnovili rokovania s cieľom uľahčiť nastolenie stabilného prímeria a dosiahnutie trvalého politického riešenia v krajine. Európska únia by zároveň podľa poslancov mala zohrávať výraznejšiu úlohu pri sprostredkovaní mierovej dohody pre Sýriu.

Reakcie slovenských poslancov

„Sýrska občianska vojna, za výdatného prispenia ruskej armády, dosahuje rozmery humanitárnej katastrofy. Výsledkom je utrpenie civilného obyvateľstva a hrozba nových migračných vĺn. Vyzývame na zastavenie bombardovania civilných cieľov, vytvorenie humanitárnych koridorov a obnovenie politických rokovaní,‟ uviedol poslanec Ivan Štefanec (EPP, SK).

O dac

Odporúčame pozrieť

elektrina

Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

Vďaka aktuálne prijatej reforme bude trh EÚ s elektrinou stabilnejší, dostupnejší a udržateľnejší. Opatrenia zahŕňajúce …

Consent choices