zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 43. týždňa 2016

CETA dohoda uzrela svetlo sveta

EÚ – KANADA: Témou uplynulého týždňa bola dohoda CETA, teda dohoda o voľnom obchode medzi Európskou úniou a Kanadou. Prvý summit EÚ – Kanada, ktorý sa mal uskutočniť uplynulý štvrtok 27. októbra, bol nakoniec zrušený kvôli blokovaniu dohody zo strany belgického regiónu Valónsko, ktorý odmietol dať belgickej vláde súhlas na podpis tejto dohody. „Politickí predstavitelia tohto regiónu sa obávali, že dohoda CETA poškodí tamojší trh práce, spotrebiteľov a aj životné prostredie. Belgickej vláde sa však nakoniec podarilo dosiahnuť kompromis s Valónskom a mohla tak hlasovať „za“ dohodu o voľnom obchode. K podpísaniu dohody došlo v nedeľu 30. októbra. Cieľom CETA dohody je odstránenie colných aj ostatných, teda necolných, bariér vo vzájomnom obchode medzi úniou a Kanadou,“ uviedol analytický tím Poštovej banky. Predpokladáme, že zavedenie CETA dohody do praxe prinesie európskym exportérom pozitíva vo forme zníženia nákladov pri vývoze svojich výrobkov a služieb na kanadský trh, a to vďaka odstráneniu ciel aj ďalších obmedzení obchodu. Tým dôjde k zlacneniu a zjednodušeniu medzinárodného obchodu medzi EÚ a Kanadou.

EUROZÓNA: Britská ekonomika počas 3. kvartála tohto roka rástla rýchlejšie, ako sa očakávalo. Je to o to väčšie prekvapenie, keďže odhlasovanie brexitu viedlo k očakávaniam, že to bude mať negatívny dopad na britskú ekonomiku. HDP vo Veľkej Británii sa však v 3. kvartáli medzikvartálne zvýšil o 0,5 %. Je to síce pomalší rast ako v druhom štvrťroku, kedy HDP krajiny vzrástlo o 0,7 %, trhové očakávania však hovorili len o raste o 0,3 %. V medziročnom porovnaní vzrástol britský HDP o 2,3 %, zatiaľ čo v 2. kvartáli o 2,1 %. Aj podľa britského štatistického úradu tieto čísla vývoja tamojšej ekonomiky potvrdzujú, že odhlasovanie brexitu nemalo zatiaľ markantný negatívny dopad na hospodárstvo krajiny. Júnové referendum síce spôsobilo výrazný prepad aktivity v niektorých britských odvetviach, na druhej strane však slabá libra podporuje miestnych exportérov, čo vedie aj k rastu britského hospodárstva.

Viac..  Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ - Mercosur

NEMECKO: Pozitívne správy prišli minulý týždeň z Nemecka a týkali sa vývoja nemeckej podnikateľskej dôvery z dielne mníchovského inštitútu IFO. Podnikateľská dôvera v nemeckom hospodárstve v októbri vzrástla na úroveň 110,5 bodu zo septembrovej hodnoty 109,5 bodu. Aj IFO index mapujúci súčasnú situáciu sa zvýšil z hodnoty 114,7 bodu na októbrových 115,0 bodu a IFO index očakávaní vzrástol zo 104,5 bodu až na 106,1 bodu. Výsledky prieskumov inštitútu IFO poukazujú na zlepšenie podnikateľskej atmosféry v nemeckej ekonomike a na pozitívnejšie očakávania ohľadom jej budúceho vývoja. Vyzerá to, že Nemecko zostáva odolné voči otrasom v menovej únii spôsobených brexitom. To sú dobré správy nielen pre Nemecko samotné, ale aj pre celú eurozónu, v rámci ktorej je Nemecko najväčšou ekonomikou.

O dac

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ – Mercosur

Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK) vyzýva na dokončenie dohody o voľnom obchode medzi Európskou …

Consent choices