Vladimir MANKA
Europoslanec Vladimír Maňka. PHOTO: © European Union- EP.

Vladimír Maňka: Európa je nádej pre svet, hovoria významní svetoví ekonómovia

Viete, že 1% ľudí vlastní viac majetku, ako ostatných 99% dokopy? Je takýto vývoj ten správny?

Najúspešnejšie, najpripravenejšie, najudržateľnejšie a sociálne najspravodlivejšie krajiny vo svete sú v Európe. Na prvom mieste je Švédsko. Má jedno z najviac konkurencieschopných hospodárstiev vo svete. Je najlepšie pripravené na prechod na hospodárstvo s nulovými emisiami. Nerovnosť medzi ľuďmi je tu nízka… Pritom práve z obrovskej nerovnosti medzi ľuďmi a z veľkej chudoby pramení takmer všetko zlo, ktoré sa vo svete deje… Riešením pre našu planétu je boj s chudobou a sociálnym vylúčením. Aj v Európe sociálne zodpovedné reformy musia byť založené na solidarite, integrácii, sociálnej spravodlivosti a spravodlivom rozdelení bohatstva. Musí byť zaručená rovnosť a sociálna ochrana, ochrana zraniteľných skupín a zlepšenie životnej úrovne všetkých občanov.

Je to aj riešenie pre migrantov z Afriky, aby nemuseli utekať do Európy pred chudobou?

V Afrike dnes žije 1,2 mld. obyvateľov. OSN predpovedá, že do konca storočia tam budú žiť 4 mld.ľudí. To by Afrika neuniesla. Bola by to rozvojová a migračná katastrofa nielen pre Afriku, ale aj pre Európu a celý svet!

Odpoveďou musí byť demografická transformácia na zníženie populácie, aby populácia dosiahla maximálne 2-2,5 mld. ľudí. Receptom na zabránenie prudkého nárastu populácie je vzdelanie. Európa urobí Afrike najväčšiu láskavosť, keď deti budú chránené pred maláriou, keď pomôžeme odstrániť Ebolu, keď budú mať čistú vodu, keď im pomôžeme vytvoriť pracovné miesta priamo v Afrike, keď budú mať školy a kvalitné vzdelanie.

Je to úloha vysokopríjmových krajín voči chudobným?

Je to cesta, ako zabrániť neudržateľnej migrácii z chudobných krajín. K ich chudobe prispeli aj niektoré bohaté krajiny. Zaujímali ich hlavne zisky. Pár domácich oligarchov ešte aj svoje zisky namiesto zdanenia vyviezli z chudobných krajín do daňových rajov. Takto svoje krajiny ešte viac zbedačili. Tí, ktorí vymysleli a povolili daňové raje, nesú na tom veľký podiel zodpovednosti.

Svet sa bude musieť zmeniť. USA dáva veľké financie do zbrojenia. Žiada to aj od ostatných partnerov v NATO. Na druhej strane USA dávajú len 0,17% HDP na rozvojovú pomoc chudobným krajinám. Keby si dali rovnaký cieľ, ako Európska únia a poskytovali by 0,7%, pomohlo by to týmto krajinám postaviť sa na nohy.

Na druhej strane v Európe rastie populizmus a extrémizmus. Prečo to tak je?

V posledných ôsmich rokoch Európa musí neustále riešiť veľké výzvy a krízy. Od finančnej, hospodárskej a sociálnej krízy a jej dôsledkov, predovšetkým vysokej nezamestnanosti, až po migračnú a utečeneckú. Práve v tej migračnej mnohí predstavitelia európskych krajín urobili chyby. Vyvolali tak napätie a strach desiatok miliónov obyvateľov. Niektorí politici obyvateľom odkázali: príjmite milión utečencov… Nič viac v médiách nezaznelo a vyzeralo to ako nekonečný príbeh bez skutočného riešenia.

Viac..  Jozef Mihál: Novela o energetickej hospodárnosti budov bude mať veľký význam aj pre Slovákov

Odpoveď z Európy musí ľuďom jasne ukázať, že ideme cestou ukončenia vojen, cestou riešenia migrácie v tých krajinách, kde táto vzniká, cestou stráženia vonkajších hraníc, cestou odhaľovania a rozbitia prevádzačských klanov a pašerákov,… Ak ľuďom ponúkneme skutočné riešenia a istotu, zvládnu a prijmú aj menej populárne dôsledky.

Okrem toho enormný počet občanov hlavne v strednej a východnej Európe pracuje od rána do večera.  Potrebujú často aj dve zamestnania. Pracujú, ale nemajú pocit, že sú rešpektovanými. Na druhej strane tí, ktorí sa vyhýbajú plateniu daní, sú uznávaní občania. Takto to nemôže fungovať.

V takýchto situáciách občania prestávajú dôverovať politikom. Je to živná pôda pre populistov a extrémistov. Pravicoví extrémisti vyvolávajú dojem, že vedia občanom pomôcť. Ale nikdy skutočné riešenie nemajú. Ak niečo ponúknu, je to len jednoduché čiernobiele videnie, ktoré nikdy nič nevyrieši. Typickým príkladom je systém „krompáče a lopaty“, ktorým chcel Marian Kotleba pred tromi rokmi udržiavať a rekonštruovať cesty v Banskobystrickom kraji. Tento nezmysel nefungoval. Dokonca svojou neschopnosťou dostali vlastný podnik do straty. Keď ľudia prídu na to, ako veľmi sa mýlili, zvyčajne je už neskoro….

Ako z toho von?

V EÚ tie najťažšie problémy dokážeme vyriešiť len spoločne. Aj ich riešime. Od vysokej nezamestnanosti, osobitne nezamestnanosti mladých ľudí, cez záchranu našej planéty pred klimatickými zmenami, bezpečnosťou dodávok a vysokými cenami energií, pred krachom bánk a hrozbou, že ľudia o svoje vklady prídu, cez boj proti daňovým podvodom a daňovým únikom, až po riešenie problémov utečeneckej a migračnej krízy.

Opatrenia, ktoré spoločne robíme, a sú ich stovky ročne, povedú k nižšej chudobe, vyššej životnej úrovni a kvalite života vo všetkých končinách Európy.

Väčšina ľudí na našej planéte by si už dnes vybrala Európu za svoj domov.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravil europoslanec Vladimír Maňka

O Vladimír Maňka

Poslanec Európskeho parlamentu za stranu SMER-SD. Frakcia socialistov a demokratov v EP.

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices