Trans-tuky, ktoré sú chemicky transformované do rastlinného oleja je v mnohých produktoch od kuchynského oleja, pizze či pečiva. Sú lacné a majú ľahkú výrobu, ale hlavne sú potenciálnym rizikom pre zdravie, ak sú konzumované vo veľkom množstve. Môžu spôsobiť blokovanie tepien u ľudí, čo vedie k vážnej ischemickej chorobe srdca.
Olej, pizza, jedlo z fastfoodu, omáčky, popcorn, hromadne vyrábané pečivo – toto je iba niekoľko potravín, v ktorých sa nachádzajú. Sú lacné, ľahko vyrobené a s dlhou minimálnou trvanlivosťou. Masoví výrobcovia a výrobcovia rýchleho občerstvenia jednoducho milujú trans-tuky. Ale tento chemicky transformovaný rastlinný olej je nezdravý a obzvlášť škodlivý pre naše tepny. Vo veľkých množstvách, že sa lepí na cievne steny a blokuje ich. Poslanci Parlamentu sa rozhodli zamerať sa na tento zlý cholesterol.
Renate Sommer z poslaneckého klubu Európskej ľudovej strany (Kresťanských demokratov): „Ľudia si neuvedomujú trans-mastné kyseliny. Iba jeden z troch spotrebiteľov v EÚ vie, čo sú, pričom tieto trans-mastné kyseliny sú zodpovedné za kardiovaskulárne ochorenia.“
Konzumovanie 2% trans-mastných kyselín denne výrazne zvyšuje riziko kardiovaskulárnych ochorení. Každý rok zabije ischemická choroba srdca 660 000 ľudí v EÚ, pričom priamo v Únii sú veľké rozdiely. Niektoré členské štáty už prijali opatrenie, ale nie všetky.
Daciana Octavia Sârbu zo skupiny Progresvnej aliancie socialistov a demokratov v Európskom parlamente: „Väčšina krajín východnej a juhovýchodnej časti Európy je postihnutá viac, pretože majú odlišné stravovacie návyky a ľudia v nich nie sú dobre informovaní. Kupujú si produkty bez toho, aby vedeli čo idú jesť. “
Nedostatok štandardizácie vedie k rastúcej sociálnej nerovnosti v EÚ. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odhaduje, že trans-tuky by nemali prekročiť 1% celkového energetického príjmu ľudí. Európsky parlament preto dal Komisii dva roky na vydanie zákona, ktorý presne stanoví limity trans-mastných kyselín v potravinách.