voľný obchod s USA
PHOTO © European Union

Európou sa šíria obavy občanov z obchodných dohôd. Parlament chce ukázať ich pozitívnu a dôležitú stránku

Po celej Európe ľudia protestovali proti obchodnej dohode EÚ a Kanady. Išlo o protesty, ktoré upozorňovali na obavy občanov z európskej politiky voľného obchodu. V snahe predísť ďalším protestom teraz otázku skúmajú poslanci EP. V stávke je opodstatnenosť európskych dohôd o voľnom obchode.

Bernd Lange zo skupiny Progresívnej aliancie socialistov a demokratov v Európskom parlamente: „V globalizovanom svete tieto obchodné dohody potrebujeme. Je však pravdou, že v minulosti sa o nich zriedka diskutovalo verejne a príliš často sa rokovalo za zatvorenými dverami.“ Ďalej dodáva, že o obchodných dohodách je potrebné rokovať za plnej transparentnosti a na základe jednoduchých a jasných pravidiel.

Podiel EÚ na svetovom obchode predstavuje 15%. Doprava, textil, chemické látky, potraviny a nápoje: európskemu vývozu sa darí, za rok 2015 vykázal pozitívnu obchodnú bilanciu v objeme 64 miliárd eur.

Nedávny podpis dohody s Kanadou by mal byť ďalším impulzom obchodu. Podľa Komisie je na ťahu Parlament, aby zaručil rýchlu ratifikáciu.

Viac..  EÚ ohlásila vyše sedem miliardovú pomoc pre Egypt

Komisárka Medzinárodného obchodu a obchodných dohôd Cecilia Malmström sa vyjadrila, že táto dohoda s Kanadou (známa ako CETA) je dobrým príkladom toho, ako môže Európska únia skutočne formovať globálnu obchodnú politiku, čím ovplyvní aj samotnú globalizáciu.

Dohoda s Kanadou je na dobrej ceste. Rokovania so Spojenými štátmi, ktoré sú kľúčovým exportným partnerom Európskej únie, sú však po zvolení Donalda Trumpa za prezidenta USA ohrozené. Počas svojej predvolebnej kampane naznačil možné prerušenie rokovaní s Európskou úniou.

O oma

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices