Gebran Bassil a Federica Mogherini. PHOTO: © European Union.

EÚ a Libanon prijali pakt a priority partnerstva. Cieľom je zlepšenie životných podmienok utečencov

EÚ a Libanon prijali priority partnerstva na nadchádzajúce štyri roky vrátane paktu. Prioritami partnerstva sa zriaďuje obnovený rámec pre politickú angažovanosť a posilnenú spoluprácu. Dohodli sa v kontexte revidovanej európskej susedskej politiky a globálnej stratégie EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku.

Pakt zahŕňa vzájomné záväzky, prostredníctvom ktorých EÚ a Libanon splnia sľuby, ku ktorým sa zaviazali na konferencii Podpora Sýrie a okolitého regiónu, ktorá sa vo februári 2016 konala v Londýne. Cieľom je zlepšenie životných podmienok utečencov počas ich dočasného pobytu v Libanone, ako aj zraniteľných hostiteľských komunít.

Prijatie oznámili v Bruseli spolu Federica Mogheriniová, vysoká predstaviteľka Únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku, a Gebran Bassil, minister zahraničných vecí Libanonu.

Priority partnerstva medzi EÚ a Libanonom počas nadchádzajúcich rokov zahŕňajú: bezpečnosť a boj proti terorizmu, dobrú správu vecí verejných a právny štát, posilňovanie rastu a tvorby pracovných príležitostí, migráciu a mobilitu.

V pakte medzi EÚ a Libanonom sa predpokladá poskytnutie prostriedkov zo strany EÚ minimálne vo výške 400 miliónov EUR v rokoch 2016 – 2017, čím sa doplní dvojstranná pomoc vo výške viac ako 80 miliónov EUR určená na tieto dva roky. Stanovujú sa v ňom konkrétne vzájomné záväzky na riešenie dôsledkov sýrskej krízy a jeho cieľom je obrátiť situáciu a vytvoriť príležitosť na zlepšenie sociálno-ekonomických vyhliadok, bezpečnosti, stability a odolnosti celého Libanonu. Libanon sa zaväzuje uľahčiť dočasný pobyt sýrskych utečencov, najmä pokiaľ ide o povolenia na pobyt. V krajine sa v súčasnosti nachádza najmenej 1,1 milióna Sýrčanov. Ide o krajinu, v ktorej sa nachádza najviac vysídlených osôb a utečencov na obyvateľa aj na štvorcový kilometer.

Viac..  Prezident Európskej rady pre inovácie sa stretol s inovačnou špičkou Slovenska

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices