Jana ZITNANSKA
Europoslankyňa Jana Žitňanská. PHOTO: Kancelária JŽ.

Jana Žitňanská o situácii v Sýrii: Na humanitárnu pomoc čaká viac ako 13 miliónov ľudí

Štrasburg, 22. november- V rámci utorkovej rozpravy budú europoslanci diskutovať s vysokou predstaviteľkou Únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federicou Mogherini o situácii v Sýrii. Hlavnou témou budú najmä pretrvávajúce ťažké boje v meste Aleppo, chýbajúca humanitárna pomoc v krajine, ako aj nedávne rozhodnutie európskych ministrov zahraničných vecí o uvalení sankcii na ďalších 18-tich vysokých sýrskych predstaviteľov.

Podľa europoslankyne Jany Žitňanskej (NOVA, EKR) sa viacerí poslanci obrátia na Mogherini aj s požiadavkou o vytvorenie spoločnej stratégie EÚ pre Sýriu, ku ktorej bola vysoká predstaviteľka vyzývaná už v októbri. Jana Žitňanská uviedla: „Najdôležitejšiu úlohu pre ukončenie konfliktu na diplomatickom poli síce zohrávajú Rusko a USA, no jednotnosť členských štátov EÚ v humanitárnej pomoci, v sankciách, či v tlaku na Rusko je veľmi významná.“  a dodáva, že nepovšimnuté nezostane ani odmietnutie ukončenia krvavých bojov v Aleppe sýrskou vládou, o ktorom informovali médiá cez víkend. Vyslanec OSN pre Sýriu Staffan de Misturo predložil ministrovi zahraničných vecí Walídovi Mualimu návrh udeliť autonómiu povstaleckým štvrtiam mesta, čo minister označil za porušenie „národnej suverenity“. Jana Žitňanská je presvedčená, že jedinou cestou k mieru je politický dialóg.

Takmer šesťročný konflikt si vyžiadal už 400 tisíc obetí. Najintenzívnejším bojom a humanitárnej kríze čelí bývalé obchodné centrum Sýrie Aleppo, ktoré je od roku 20012 rozdelené na západnú časť okupovanú vládou a východnú obsadenú rebelmi. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v nedeľu (20.11.2016) informovala, že posledné útoky ruských a sýrskych vzdušných síl vo východnej časti mesta zničili nemocnice a odrezali tak od zdravotnej starostlivosti viac ako 250 000 obyvateľov, medzi nimi ženy aj deti. Podľa evidencie WHO bolo za rok 2016 zničených už 126 nemocníc v krajine, pričom tieto útoky pribúdajú a silnejú. „Na humanitárnu pomoc čaká viac ako 13 miliónov ľudí. Bombardované sú školy, nemocnice, terčom útokov sú civilisti aj humanitárni pracovníci.“, hovorí Jana Žitňanská. Europoslankyňa preto verí, že spoločné uznesenie Európskeho parlamentu vyzve aj k potrestaniu jednotlivcov, ktorí sa takto dopúšťajú vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti.

Viac..  Ifo: EÚ musí viac zohľadňovať hospodárske súvislosti svojej klimatickej politiky

Situácia v Sýrii je na programe zasadnutia Európskeho parlamentu v utorok popoludní, hlasovanie o uznesení sa uskutoční vo štvrtok.

O dac

Odporúčame pozrieť

letecky most humanitarnej

Krajiny EÚ prisľúbili 7,7 miliardy eur na humanitárne účely

V Bruseli sa v utorok skončilo tretie Európske humanitárne fórum, ktoré spoluorganizovali Európska komisia a …

Consent choices