tunisky-prezident-mohamed-al-badzi-kaid-as-saibsi
Tuniský prezident Mohamed al-Bádží Káid as-Saibsí. PHOTO: © European Union- EP.

Tunisko je odhodlané dokázať, že islam nie je nezlučiteľný s demokraciou, tvrdí tuniský prezident

Počas plenárneho zasadnutia v Bruseli si poslanci vypočuli tuniského prezidenta Mohameda al-Bádžího Káida as-Saibsího. Vo svojom slávnostnom prejave zhodnotil vývoj v jeho krajine a vyzdvihol význam podpory EÚ. Tunisko sa podľa jeho slov snaží dosiahnuť ideály slobody a demokracie.

„Osudy Tuniska a Európy boli vždy veľmi úzko prepojené. Máme harmonické vzťahy, na ktorých môžeme stavať,“ povedal prezident Saibsí a pripomenul, že tento rok uplynulo už 40 rokov od prvej dohody o spolupráci medzi Tuniskom a EÚ (ktorá v tom čase bola Európskym spoločenstvom, pozn. red.)

Krajina však podľa neho aj naďalej potrebuje podporu od svojich európskych partnerov, pretože je cieľom teroristov a demokratický vývoj je stále veľmi krehký. „Tunisko je odhodlané dokázať, že islam nie je nezlučiteľný s demokraciou,“ vyhlásil tento prvý demokraticky zvolený prezident Tuniska.

Viac..  Slovenskí europoslanci žiadajú SZĽH, aby hráči z KHL nehrali v reprezentácii

Predseda Parlamentu Martin Schulz vyzdvihol úspechy Tuniska na jeho ceste k demokracii. “Vaša krajina je dnes ukážkou pluralizmu a demokracie. Ústava garantuje právny štát, individuálne slobody a rovnosť pre všetkých, čo je kľúčové najmä v dnešnej dobe, keď sa populisti snažia šíriť strach,” vyhlásil.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices