europsky-parlament
Európsky parlament. PHOTO: © European Union.

PREHĽAD: Toto je program europarlamentu, riešiť bude najmä slovenské predsedníctvo a násilie voči migrantom

Sacharovovu cenu za rok 2016 si v utorok prevezmú jezídske aktivistky

Nádia Murád a Lamjá Hadží Bašár, verejné obhajkyne jezídskej komunity v Iraku, ktoré prežili sexuálne zotročenie takzvaným Islamským štátom, si v utorok napoludnie prevezmú z rúk predsedu EP Martina Schulza Sacharovovu cenu za slobodu myslenia.

Hodnotenie slovenského predsedníctva: Rozprava s Robertom Ficom a Jeanom-Claudom Junckerom

Dosiahnuté ciele odchádzajúceho slovenského predsedníctva v Rade (ministrov) EÚ a zámery, na realizácii ktorých bude musieť pokračovať v nasledujúcom roku Malta, budú v utorok popoludní predmetom plenárnej rozpravy predstaviteľov politických skupín v EP s premiérom SR Robertom Ficom a predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom.

Výzva členským štátom: Zastavte podnecovanie násilia voči migrantom a utečencom

Členské štáty EÚ by sa mali zdržať podnecovania strachu a nenávisti svojich občanov voči migrantom a žiadateľom o azyl za účelom zvýšenia svojej politickej podpory. Uvádza to návrh uznesenia k situácii v oblasti základných práv v EÚ, o ktorom budú poslanci hlasovať v utorok. Spravodajcom uznesenia je poslanec József Nagy (EPP, SK).

Hlasovanie o opatreniach na oživenie železničnej dopravy
Parlament bude v stredu hlasovať o nových pravidlách, ktoré zavedú verejné výberové konania na zabezpečenie osobnej železničnej dopravy v členských štátoch EÚ. Cieľom novej legislatívy je tiež naštartovať rozvoj komerčných služieb na tratiach v EÚ.

Znovuzavedenie víz pre vstup do EÚ: Hlasovanie o mechanizme záchrannej brzdy

Legislatívna úprava, ktorá Európskej komisii a členským štátom EÚ umožní rýchlejšie a jednoduchšie znovuzavedenie vízovej povinnosti pre občanov tretích krajín, bude vo štvrtok predmetom konečného hlasovania poslancov. Vyjednávačom Európskeho parlamentu a slovenského predsedníctva v Rade (ministrov) EÚ sa k neformálnej dohode na finálnom texte nariadenia podarilo dospieť dňa 7. decembra. 

Energetická únia: Prvá rozprava s Marošom Šefčovičom o balíku ekologickejšej energie

Poslanci budú v utorok po prvýkrát diskutovať s podpredsedom Európskej komisie pre energetickú úniu Marošom Šefčovičom o balíku legislatívnych návrhov, ktoré by mali občanom EÚ priniesť ekologickejšiu energiu.

Samit EÚ: Rozprava o brexite, migrácii, bezpečnosti, Rusku a investíciách do zamestnanosti

Poslanci budú v stredu diskutovať o najpálčivejších problémoch EÚ, ktorými sa 15. decembra budú zaoberať hlavy členských štátov a ich vlád na zasadnutí Európskej rady. Rozprava, na ktorej sa zúčastnia zástupcovia Rady a Komisie, sa zameria na otázky spojené s migráciou, bezpečnosťou EÚ, jej ekonomikou, pracovnými miestami pre mladých a vzťahmi s okolitým svetom.

Viac..  Ivan Štefanec: Digitálny vodičský preukaz v mobile bude realitou

Zahraničná politika EÚ: Poslanci sa chcú viac zamerať na Rusko, Blízky východ a Afriku

Zahraničná politika EÚ by mala spočívať na troch pilieroch: diplomacii, rozvoji a obrane. Vyplýva to z návrhu uznesenia, o ktorom budú poslanci diskutovať so šéfkou diplomacie EÚ Federicou Mogherini v utorok a hlasovať v stredu. Predložený text sa tiež zasadzuje za realistickejšiu stratégiu voči Rusku a zásadu „menej za menej” v prípade krajín, ktoré v oblasti demokracie a ľudských práv zaradili spiatočku.

Poslanci budú žiadať bezvízový prístup do USA a Kanady pre všetkých občanov EÚ

Poslanci sa budú v stredu pýtať Európskej komisie, akým spôsobom chce dosiahnuť plnú vízovú reciprocitu so Spojenými štátmi a Kanadou. Všetci občania EÚ by podľa nich mali mať právo cestovať do USA a Kanady bez víz, teda za rovnakých podmienok, aké platia pre občanov týchto dvoch krajín prichádzajúcich na územie EÚ.

Únik údajov z Europolu: Poslanci sa budú Komisie a Rady pýtať na úroveň zabezpečenia

V nadväznosti na medializované informácie o úniku dokumentov týkajúcich sa vyšetrovania teroristických skupín z Európskeho policajného úradu (Europol) sa budú poslanci v stredu pýtať komisára pre bezpečnostnú úniu Juliana Kinga a zástupcov Rady na úroveň zabezpečenia a bezpečnosť údajov, s ktorými pracuje Europol.

O dac

Odporúčame pozrieť

Komisia navrhuje zvýšenie ciel na ruské a bieloruské obilné výrobky

Európska komisia navrhuje zvýšiť clá na dovoz obilnín, olejnín a odvodených produktov (ďalej len „obilné …

Consent choices