sacharovova-cena
Nádja Murád a Lamjá´ Hadží Bašár. PHOTO: © European Union- EP.

Iracké jezídky Nádja Murád a Lamjá Hadží Bašár si zajtra prevezmú Sacharovovu cenu

Iracké jezídky Nádja Murád a Lamjá Hadží Bašár si v utorok 13.12. počas slávnostného plenárneho zasadnutia prevezmú Sacharovovu cenu za slobodu myslenia. Obe prežili teror a sexuálne zneužívanie, ktoré na nich páchali vojaci Islamského štátu, no nakoniec sa im podarilo ujsť. Stali sa tak hlasom žien, ktoré sú vo vojnových konfliktoch obeťami znásilňovania a zároveň i hlasom jezídksej komunity, ktorej hrozí vyhladenie zo strany islamských teroristov. 

Tohtoročné laureátky

Nádja Murád Básí Táhá a Lamjá Hadží Bašár pochádzajú z dediny Košo, ktorá sa nachádza v blízkosti mesta Sindžár v Iraku. V auguste 2014 tu bojovníci Islamského štátu vyvraždili všetkých mužov a zo žien si urobili sexuálne otrokyne. Vrátane Nádje, Lamje a ich sestier.

Nádji sa zo zajatia podarilo utiecť už po troch mesiacoch, Lamjá po niekoľkých nevydarených pokusoch utiekla až v apríli tohto roku. Pri úteku však bola zranená výbuchom míny a takmer oslepla. Obe dievčatá nakoniec našli útočisko v Európe a dnes žijú v Nemecku.

Dvadsaťtriročná Nádja a devätnásťročná Lamjá sa snažia pritiahnuť pozornosť na údel jezídskej komunity, ktorá je vystavená genocíde a najmä žien, ktoré sú obeťami sexuálneho násilia zo strany Islamského štátu.

„Podobnými hrôzami, ktorými sme trpeli ja a moja rodina, si prešli tisíce ďalších utečencov. Sme roztrúsení kade tade. Viem, že Islamský štát sa našu komunitu snaží vyhladiť. Často na to myslím a práve to mi dáva silu pokračovať,“ hovorí Nádja Murád, ktorá tento rok dostala aj cenu Václava Havla za ľudské práva od Rady Európy.

„Chcela by som hovoriť o tom, čo som tam zažila, aby už žiadna žena nemusela takto trpieť a aby sme my, jezídi, už nemuseli nikdy prechádzať niečím podobným,“ hovorí o svojich pohnútkach Lamjá Hadží Bašár.

Viac..  Komisia zavádza plány na získanie európskeho diplomu

Slávnostné odovzdávanie ceny môžete sledovať v priamom prenose

Sacharovovu cenu si obe prevezmú v utorok 13. decembra počas slávnostného plenárneho zasadnutia. Ceremoniál môžete sledovať naživo na našom webe, na Facebooku alebo na sociálnych sieťach prostredníctvom hashtagu #SacharovovaCena. Po odovzdaní ceny bude nasledovať tlačová konferencia s Martinom Schulzom a oboma laureátkami.

Slávnosti sa zúčastnia aj ďalší dvaja tohtoroční finalisti: krymský ľudskoprávny aktivista Mustafa Džemilev a turecký novinár Can Dündar.

Sacharovova cena

Sacharovovu cenu za slobodu myslenia udeľuje Európsky parlament každoročne už od roku 1988 jednotlivcom alebo organizáciám, ktoré obhajujú ľudské práva a základné slobody. Je pomenovaná po sovietskom disidentovi Andejovi Sacharovovi. Súčasťou ocenenia je aj finančná podpora vo výške 50 000 eur.

Minulý rok cenu získal saudskoarabský bloger Raíf Badawí. Na svojom blogu sa snažil podnecovať diskusiu o sociálnych, politických a náboženských otázkach, no úrady jeho krajiny označili tento počin za rúhanie. Doteraz je vo väzení. Cenu za neho v Štrasburgu prevzala jeho manželka.

O dac

Odporúčame pozrieť

Európsky parlament

Odhalenie špiónky aj podpora 50 miliárd eur. Europarlament zhodnotil dva roky vojny

Už sú to dva roky od agresívneho napadnutia Ukrajiny Ruskom. Toto dvojročné obdobie bilancoval už …

Consent choices