materska dovolenk
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Dobrá správa pre nastávajúcich rodičov, materská porastie

BRATISLAVA / Postupné zvyšovanie materskej dávky až na úroveň 100 percent platu sľubovala už Iveta Radičová. Roky sa nič nedialo, teraz sa javí, že sa nastávajúci rodičia dočkali. Minister Richter a jeho rezort práce prichystali pozitívnu zmenu už od januára 2017.

Prvá zmena príde už od prvého januára. Maximálna výška materského príspevku porastie zo súčasných 918 eur a 20 centov na 1260 eur. Od mája si prilepšia aj tie mamičky, ktoré nezarábajú v hrubom takmer 2000 eur mesačne. Ministerstvo práce chce totiž zvýšiť príspevok zo súčasných 70 percent hrubého príjmu na 75 percent. „Ideme na tých 34 týždňov v plnej miere vykrývať stratu príjmu matky z toho titulu, že sa rozhodla mať dieťa a odísť na materskú dovolenku,“ vysvetľuje minister Richter.

Od januára bude minimálna materská 310 eur a 40 centov, od mája ešte o 22 eur viac. Slovensko sa tak zaradí medzi tri najštedrejšie krajiny v EÚ, najmä čo sa týka dĺžky materskej, ktorá je 34 týždňov. Zvýšiť sa má aj rodičovský príspevok, no len o 10 eur. A porastie aj opatrovateľský príspevok pre pracujúcich rodičov detí do troch rokov zo súčasných 230 na 280 eur mesačne.

Viac..  Scholz varoval pred voľbami do EP pred nárastom pravicového populizmu

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices