znak eura a vlajky
PHOTO © European Union

Toto sú predsavzatia Európskeho parlamentu na rok 2017. Dotknú sa všetkých dôležitých oblastí

Migranti, teroristické hrozby, škandál s emisiami, daňové podvody v Paname či problematika obnoviteľných zdrojov. To sú témy, ktoré v roku 2016 najviac hýbali Európu. Členovia Európskeho parlamentu sa chcú zamerať v novom roku práve na podobné prípady.

Niektoré členské štáty sú ochromené príchodom migrantov, kým niektoré iné ich prevzali len neúmerne málo. Parlament plánuje v roku 2017 reformu registračného systému žiadostí o azyl a tiež chce rovnomernejšie presídliť utečencov po Európe.

Škandál s panamskými dokumentmi odhalili, že niektoré európske spoločnosti a niektorí jedinci vo veľkom prali špinavé peniaze a vyhýbali sa daniam. Na jar Parlament navrhne spôsoby riešenia daňových škandálov v Únii.

Europoslanci sa zamerajú aj na teroristov. V roku 2015 sa zaznamenal rekordný počet teroristických útokov v členských štátoch – presne 211. V reakcii na čoraz väčšie hrozby má nový zákon definovať cestovanie, financovanie a nábor zahraničných bojovníkov ako trestné činy.

Poslanci EP chcú spríjemniť pre občanov členských štátov aj online prostredie. Chcú zrušiť obmedzenia pri cezhraničných nákupoch a prístupe k online odberu hudby, filmov, digitálnych kníh či športu pre dovolenkárov v rámci Európy. Ide o súčasť plánu na dosiahnutie plne digitalizovaného trhu v Európe.

Viac..  MS SR odmieta kritiku Európskej komisie, na pozastavenie plánu obnovy nevidí dôvody

Energia z obnoviteľných zdrojov predstavovala v roku 2014 menej než 13% z celkovej spotreby energie v Únii. Emisie CO2 sú takisto príliš vysoké. V budúcom roku bude Parlament požadovať  ich zníženie o 40% do roku 2030, tiež chce motivovať priemysel k využívaniu energie zo zdrojov, ktoré menej škodia podnebiu.

O oma

Odporúčame pozrieť

migranti

Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov

Ministri z piatich stredomorských krajín vyzvali v sobotu Európsku úniu, aby posilnila bilaterálne dohody so …

Consent choices