zbran
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

V Česku chcú dať ľuďom so zbrojným preukazom ústavné právo zastreliť teroristu

PRAHA / České ministerstvo vnútra chce ústavným zákonom umožniť občanom použiť legálne držané zbrane na zaistenie bezpečnosti krajiny. Ministerstvo chce navrhovaným ústavným zákonom umožniť ľuďom obranu pred teroristami – napríklad pri útokoch, k akým došlo v uplynulom roku v Nice a v Berlíne. Útočníci v oboch prípadoch vrazili do davu ľudí nákladnými vozidlami.

Návrh novely, ktorý ministerstvo vnútra predložilo, by chcelo presadiť ešte do tohtoročných parlamentných volieb. „Vychádzame z toho, že ochrana najmä takzvaných mäkkých cieľov nemôže byť nikdy plne zaistená bezpečnostnými kapacitami štátu, ktoré nemôžu byť v permanentnom dosahu kedykoľvek a kdekoľvek, kde sa vyskytujú ľudia,“ píše ministerstvo v dôvodovej správe. Preto chce majiteľom legálne držaných strelných zbraní umožniť, aby v takýchto prípadoch zasiahli.

„Návrh ústavného zákona nemá za cieľ zakotviť držanie zbraní a streliva ako základné právo po vzore napríklad druhého dodatku Ústavy Spojených štátov amerických,“ upozornil rezort vnútra.

Viac..  Dovoz zbraní do Európy sa za posledných päť rokov takmer zdvojnásobil

Navrhované právo by malo byť len jednou z možností a malo by sa vzťahovať výhradne na českých občanov a české územie.

Bližšie podmienky by mala stanoviť nadväzujúca novela o zbraniach, ktorá by podľa ministerstva vnútra mala priniesť vyššie nároky na majiteľov strelných zbraní. Podľa ministerstva by napríklad museli absolvovať pravidelné povinné streľby.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

zbran

Dovoz zbraní do Európy sa za posledných päť rokov takmer zdvojnásobil

Dovoz zbraní do Európy sa za posledných päť rokov takmer zdvojnásobil, k čomu vo významnej …

Consent choices