fico
Premiér Robert Fico. PHOTO: © European Union- EP.

Premiér Fico chválil ministra Lajčáka

BRATISLAVA / Slovenské predsedníctvo v Rade Európskej únie dosiahlo pre občanov konkrétne výsledky, ktoré by bez EÚ neboli možné.

Premiér Robert Fico uviedol, že SK PRES bolo úspešné nielen podľa neho, ale najmä podľa zahraničných partnerov, najvyšších predstaviteľov európskych inštitúcií, ale aj zahraničných médií.

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák dodal, že SK PRES bolo profesionálne pripravené aj odvedené a Slovensko bolo vnímané ako nestranný sprostredkovateľ.

Blokovaný návrh

Prvým konkrétnym výsledkom je, že od júla končia v EÚ roamingové poplatky. Druhý výsledok sa týka rozpočtu EÚ, kde sa Slovensku podarilo vybojovať na tohtoročný rozpočet pre farmárov a producentov mlieka dodatočných 500 miliónov.

„Po tretie – prijali sme závery, kde Európska komisia dostala konkrétne zadanie na predloženie nástrojov proti nekalým praktikám v obchode. To znamená okrem iného to, že v tom istom obale dostane rovnaký produkt, či si ho kúpite na Slovensku alebo v Rakúsku,“ vysvetlil štátny tajomník MZV Ivan Korčok s tým, že tento návrh bol v Rade niekoľko rokov blokovaný.

Štvrtým bodom je dohoda o frekvenčnom pásme. „Naschvál používam takýto zložitý pojem, pretože takýto je názov legislatívy. Ale za týmto sa skrýva to, že EÚ sa po slovenskom predsedníctve môže pustiť do budovania vysokorýchlostného internetu, ktorým bude pokrytá celá EÚ,“ informoval Korčok.

Úspechy v oblasti revízie rozpočtu

Pokiaľ ide o digitálnu ekonomiku, ktorá je podľa Korčoka mimoriadne dôležitá pre hospodársky rast a konkurencieschopnosť, po rokoch sa SK PRES podarilo dosiahnuť dohodu o odstránení geografického blokovania. Ide o to, že občania EÚ budú môcť nakupovať aj v internetových obchodoch zo zahraničia alebo v zahraničí, čo v niektorých prípadoch nebolo možné.

Viac..  EÚ a Nórsko sa dohodli na partnerstve v oblasti surovín a batérií

Šiestym úspechom je modernizácia obchodných nástrojov, za čím je to, že EÚ sa dokáže lepšie brániť dumpingovým dovozom napríklad v oceliarskom priemysle. Ďalším úspechom je podľa neho to, že kohézna politika ostáva najdôležitejším investičným nástrojom EÚ. Korčok ocenil aj úspechy v oblasti revízie rozpočtu do konca roka 2020.

Bezpečnosť dodávky plynu

„Slovenská republika zabezpečila okrem iného to, že budú alokované dodatočné zdroje vo výške 1,2 miliardy eur na boj proti nezamestnanosti mladých,“ povedal Korčok. Desiatym úspechom je podľa neho to, že v energetickej únii sa zásadným spôsobom podarilo potlačiť dopredu legislatívu, ktorá zabezpečí bezpečnosť dodávok plynu.

„Toto je len desať z radu konkrétnych vecí, ktorými sa snažíme komunikovať to, že predsedníctvo nebolo len prestížou, ale sú to úplne konkrétne veci, ktoré, verím, si občania budú spájať aj s EÚ a SK PRES,“ dodal Korčok.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Stanovisko podpredsedu Európskeho parlamentu Martina Hojsíka, v ktorom reaguje na vyjadrenia premiéra Roberta Fica k …

Consent choices