citrusy
PHOTO © European Union

Prísnejšia kontrola pri balení, ale i na hraniciach. Poslanci Parlamentu sa zamerali na citrusy

Nielen citrusové stromy či rastliny, ale aj samotné citrusové plody sa rozvážajú po celej Európe. Poslanci Európskeho parlamentu žiadajú prísnejšie pravidlá a ich kontrolu, pretože mnoho z nich sa rozváža so škodcami, či plesňami.

„Je veľmi dôležité, aby boli pravidlá aj skutočne platné. Nemôžeme sa len nečinne prizerať tomu, že Komisia nerobí pre tieto opatrenia dosť. Potrebujeme riadnu ochranu pred citrusmi napadnutými plesňami, či škodcami,“ povedala Clara Eugenia Aguilera Garcína zo skupiny Progresívnej aliancie socialistov a demokratov v Európskom parlamente, ktorá vedie iniciatívu sprísniť opatrenia Komisie.

Aby sa zabránilo dovozu citrusov napríklad s čiernou škvrnou, je potrebné aby bola urobená kontrola na vzorke 600 plodov na 30 ton ešte pred zbalením ovocia. Balenie musí obsahovať štítok s informáciou o tom, že daný náklad bol riadne testovaný. Pri vstupnom bode do EÚ prejde vizuálnou kontrolou vzorka z najmenej 200 plodov na 30 ton.

Viac..  Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

„Očakávame, že Komisia nás bude nasledovať v našich stanoviskách. Je potrebné vykonať akcie na základe vedeckých stanovísk Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín a Európskej a stredomorskej organizácie na ochranu rastlín,“ dodala europoslankyňa Garcína.

 

O oma

Odporúčame pozrieť

hracky

Europarlament podporuje prísnejšie pravidlá EÚ pre bezpečnosť hračiek

Cieľom návrhu pravidiel je znížiť počet nebezpečných hračiek predávaných na jednotnom trhu EÚ a lepšie …

Consent choices