Varsava
Varšava. PHOTO: © European Union.

V Poľsku je viac smogu, ako v Pekingu, ochránia nás Tatry?

VARŠAVA / Kúsok od slovenských hraníc je úroveň smogu až 3 tisíc krát vyššia ako predpisuje norma. V oblasti Malo-poľska a Krakowa je hustota smogu taká vysoká, že obyvateľom neodporúčajú pohyb v uliciach mesta. Situácia je tam horšia ako v chronicky zamorenom Pekingu.

V oblasti Malopoľska a Sliezska – dvoch regiónov, ktoré sú našimi bezprostrednými susedmi je smog hustejší ako hmla. „Uplynulý týždeň bol pre nás a pre celé malopoľsko katastrofálny – nízke teploty, inverzia a čoraz viac turistov spôsobili, že tu prakticky žijeme v dyme,“ povedal Jan Machowski hovorca mesta Krakow.

Koncentrácia smogu napríklad v meste Rybník na Sliezsku prekročila normy až o 3000 krát, čo už predstavuje vážne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Vo väčšine prípadov si však za takéto extrémne hodnoty môžu obyvatelia sami. „Kotle, ktoré majú ľudia v domoch a ktorými kúria fungujú na tuhé palivo a nespĺňajú emisné štandardy. Ľudia v nich často pália okrem uhlia napríklad aj odpad,“ povedala Ewa Lutomska z občianskeho združenia OZ Smogový Alarm.

Viac..  Zastúpenie EK na Slovensku: Výsadba stromov je výsledkom spoločného environmentálneho úsilia

„Krakov je umiestnený v kotline, kde sa to všetko hromadí. Dokonca sme pre obyvateľov zaviedli, aby mohli bezplatne využívať mestskú hromadnú dopravu, než aby jazdili autami,“ povedal Witol Smialek mestský poslanec. Mestá ako je Krakov, Zakopané, Rybník či Rzesow sa všetky nachádzajú v tesnej blízkosti slovenských hraníc. V mnohých prípadoch nás pred smogom z týchto miest chránia kopce. Smog sa na Slovensko z týchto oblastí dostáva v podstatne menšom počte.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices