schulz
Odchádzajúci predseda EP Martin Schulz. PHOTO: © European Union- EP.

PREHĽAD: Toto je program europarlamentu, riešiť bude najmä voľbu nového predsedu a podpredsedov EP

Voľba nového predsedu, podpredsedov a kvestorov EP

Poslanci v utorok v tajnom hlasovaní rozhodnú o novom predsedovi Európskeho parlamentu, ktorý sa na nasledujúcich dva a pol roka postaví na čelo zákonodarného zboru Európskej únie. Plénum sa zíde o deviatej ráno, aby si pred hlasovaním vypočulo krátke prezentácie priorít jednotlivých kandidátov. Parlament bude počas voľby viesť odchádzajúci predseda EP Martin Schulz.

Rozprava o prioritách maltského predsedníctva v Rade EÚ s premiérom Josephom Muscatom

Poslanci budú v stredu dopoludnia diskutovať s predsedom maltskej vlády Josephom Muscatom o prioritách ostrovnej republiky, ktorá 1. januára prebrala od Slovenska rotujúce predsedníctvo v Rade (ministrov) EÚ.

Pranie špinavých peňazí: Hlasovanie o vete čiernej listiny z dielne EK

Komisiou predložený návrh na úpravu čiernej listiny krajín, ktoré predstavujú riziko z pohľadu prania špinavých peňazí a financovania terorizmu, môže vo štvrtok naraziť na odpor Európskeho parlamentu. Poslanci budú hlasovať o uznesení, ktorého text vyjadruje sklamanie nad neúplnosťou zoznamu z dielne Komisie a požaduje jeho rozšírenie napríklad o krajiny a teritóriá, ktoré nedostatočne postihujú daňovú trestnú činnosť.

Výsledky decembrového samitu a výzvy na rok 2017: Rozprava s Jeanom-Claudom Junckerom a Donaldom Tuskom
Politické výzvy, ktoré Európsku úniu čakajú v roku 2017, a výsledky decembrového zasadnutia lídrov členských štátov budú v stredu popoludní predmetom rozpravy poslancov s predsedami Európskej komisie a Európskej rady Jeanom-Claudom Junckerom a Donaldom Tuskom.

Viac..  Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ - Mercosur

Boj proti terorizmu: Rozprava o intenzívnejšej výmene spravodajských informácií

Nedávne teroristické útoky v Európskej únii odhalili nedostatky v oblasti výmeny informácií medzi orgánmi činnými v trestnom konaní a spravodajskými službami jednotlivých členských štátov. Poslanci sa preto budú v stredu večer pýtať zástupcov Rady (ministrov) EÚ a Európskej komisie, ako plánujú zaistiť rýchlu výmenu kľúčových informácií v rámci Únie a kedy prídu v tejto súvislosti s legislatívnymi návrhmi.

O dac

Odporúčame pozrieť

M. Beňová: Únia bude mať špecializovaný úrad na boj proti praniu špinavých peňazí

Poslanci Európskeho parlamentu sa dnes zaoberali posúdením návrhu jednotných pravidiel Európskej únie zameraných na boj …

Consent choices