Antonio Tajani
Nový predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani. PHOTO: © European Union- EP.

Poznáme nového predsedu Európskeho parlamentu. Pri jeho voľbe pristúpili voliči k urnám až štyrikrát

Voľba nového predsedu Euróspkeho parlamentu za začala dňa 18.01.2017 o 9.00. Na začiatku rečnil Martin Schulz zo skupiny Progresívnej aliancie socialistov a demokratov v Európskom parlamente, a teraz už aj bývalý predseda EP, a vysvetľoval priebeh volieb. Ďalej oznámil nečakanú správu, že jeden z kandidátov – Guy Verhofstadt zo skupiny Aliancie iberálov a demokratov za Európu, stiahol svoju kandidatúru. Následne sa začalo tajné hlasovanie medzi šiestimi kandidátmi.

Všetci si budú pamätať úvodný prejav Antonia Tajaniho z poslaneckého klubu Európskej ľudovej strany (Kresťanských demokratov), v ktorom povedal: „Musíme brániť demokraciu. Verím totiž, že bez demokracie nebudú naši občania slobodní. Sloboda je základným princípom Európskej únie, našej civilizácie, našej histórie a aj budúcnosti Európskej únie.“ Následne mu začali tlieskať všetci prítomní.

Voľba nového predsedu EP trvala nezvyčajne dlho, pretože k urnám museli voliči pristúpiť až štyrikrát. V poslednom kole sa rozhodovalo medzi Giannim Pittellom zo skupiny Progresívnej alianie socialistov a demokratov v Európskom parlamente a Antoniom Tajanim.

Viac..  M. Draghi: EÚ potrebuje radikálne reformy

Po vyhlásení výsledkov nový predseda EP Antonio Tajani predstúpil pred všetkých prítomných a predniesol svoju reč. „Tieto voľby boli demokratické. Už som povedal, že ako predseda budem zastupovať vás všetkých. Budem rešpektovať všetkých poslancov a všetky skupiny.“ K významnej funkcii mu zablahoželal aj bývalý predseda EP Martin Schulz a prenechal mu svoje miesto.

 

O oma

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices