PABRIKS Artis
Europoslanec Artis Pabriks. PHOTO: European Union- EP.

Europoslanec Pabriks: Kanaďania zmýšľajú rovnako ako my Európania

V utorok 24.1. výbor pre medzinárodný obchod odobril dohodu s Kanadou CETA, ktorá odstráni clá na tovaroch a službách, s ktorými EÚ a Kanada najčastejšie obchodujú. Vo februári bude o nej hlasovať celé plénum. Pri tejto príležitosti Európsky parlament zorganizoval chat s poslancom Artisom Pabriksom, ktorý má dohodu CETA na starosti. Vysvetľuje, že v prvom rade tu ide o to, aby sme na obchode mohli viac zarobiť. CETA je podľa neho „veľmi dobrým príkladom toho, ako má vyzerať dobrá obchodná dohoda.“

Mnohí z tých, ktorí na Facebooku diskutovali, poukazovali na nedostatok transparentnosti. Artis Pabriks v tejto súvislosti pripomenul,  že text dohody je na webe už tri roky. Tých, ktorí sa obávajú o národnú suverenitu, ubezpečil, že „v Európe máme naše vlastné ústavy, zákony a zmluvy o EÚ a táto dohoda na ne nemôže mať žiadny vplyv.“

CETA podľa neho nebude síce „všeliekom,“ no veľký úžitok z nej môžu mať najmä malé a stredné firmy. Zároveň pripomenul, že vďaka medzinárodnému obchodu existuje až 14% pracovných miest.

Viacerí sa tiež pýtali na to, či teraz náš trh nezaplavia nekvalitné potraviny. „Faktom je, že táto dohoda neumožňuje, aby sme na našom kontinente povolili z našich štandardov,“ reagoval poslanec. „Kanaďania zmýšľajú rovnako ako my Európania. Sú oblasti, kde sú vyššie európske štandardy a oblasti, kde sú zas prísnejší Kanaďania. Dohoda vychádza z overených postupov na oboch stranách Atlantiku, získajú na nej nielen Kanaďania, ale aj my,“ povedal.

Viac..  EK: hĺbkové preskúmania šiestich členských štátov s cieľom posúdiť makroekonomické nerovnováhy

CETA

Dohoda má za cieľ posilniť obchod a investičné toky medzi Európskou úniou a krajinou javorového listu, kde žije 36 miliónov ľudí. Obe strany ju podpísali 30. októbra 2016, no na to aby vstúpila do platnosti, potrebuje ratifikáciu Európskeho parlamentu. EÚ je pre Kanadu druhým najväčším obchodným partnerom. Po tom, ako bude CETA plne implementovaná, by mal obchod medzi obomi stranami vzrásť o 20%.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices