utecenci
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Nemci dajú vyšší príspevok migrantom, ktorí sa dobrovoľne vrátia do svojej krajiny

MNÍCHOV / Nemecká vláda dá v rámci špeciálneho programu vyšší jednorázový príspevok tým utečencom, ktorí sa namiesto snaženia o azyl rozhodnú dobrovoľne vrátiť do svojej vlasti. Oznámilo to nemecké ministerstvo vnútra.

Prebiehajúci program pomoci vláda navýšila o 40 miliónov eur. Akýkoľvek žiadateľ o azyl starší než 12 rokov, ktorý v priebehu schvaľovacieho procesu svoju žiadosť stiahne, vďaka programu dostane od štátu 1 200 eur. Neúspešný žiadateľ, ktorý sa voči zamietnutiu neodvolá, dostane po novom 800 eur.

Cieľom programu je povzbudiť ľudí, ktorí už v Nemecku o azyl požiadali, aby sa dobrovoľne vrátili do svojej domoviny, a to ešte pred skončením azylového procesu.

„Pre každého, kto nemá nijakú vyhliadku na zotrvanie v Nemecku, predstavuje dobrovoľný odchod lepšiu možnosť než vyhostenie,“povedal nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere. Ďalej spresnil, že z programu sú vylúčené viaceré krajiny aj celé regióny, ako napríklad západný Balkán, aby sa predišlo jeho zneužívaniu.

Viac..  Poberatelia dôchodkov mimo EÚ musia do 15. apríla doručiť Potvrdenie o žití

Do Nemecka prišlo v roku 2015 – na vrchole utečeneckej krízy v Európe – 890 000 migrantov, čo vyvolalo v tamojšej verejnosti rozsiahle obavy o vnútornú bezpečnosť krajiny, ako aj o začlenenie týchto ľudí do spoločnosti. Vlani do krajiny dorazilo už len 280 000 migrantov. Ich prílev však celkovo spôsobil výrazný nárast v popularite krajne pravicovej euroskeptickej a protiimigračnej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD).

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk 

O dac

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices