ZABORSKA
Europoslankyňa Anna Záborská. PHOTO: © European Union- EP.

Záborská: Rozpočet EÚ musí byť nezávislý od americkej politiky

„EÚ musí byť schopná prijímať nezávislé rozhodnutia, nie reagovať na americkú politiku. Požiadavka niektorých členských štátov, aby EÚ vyčlenila prostriedky pre organizácie zabezpečujúce potraty v rozvojových krajinách, je navyše v rozpore s platnými zmluvami a Komisia ju musí rázne odmietnuť,“ uviedla slovenská europoslankyňa Anna Záborská.

Reagovala tak na informáciu, že dánska ministerka pre zahraničný obchod a rozvojovú spoluprácu pripravuje list, v ktorom požaduje, aby EÚ nahradila výpadok, ktorý potratovým organizáciám vznikol v súvislosti s rozhodnutím amerického prezidenta Donalda Trumpa zastaviť ich financovanie z rozpočtu USA.

Záborská je zároveň presvedčená, že slovenská vláda musí túto iniciatívu odmietnuť. „Aj keď, žiaľ, na Slovensku zatiaľ neexistuje spoločenská dohoda o ochrane každého jedného ľudského života, dokázali sme sa zhodnúť aspoň na tom, že tí, ktorí s potratom nesúhlasia, neprispievajú cez svoje zdravotné poistenie na hradenie nákladov za tento výkon. Neviem si predstaviť, ako by vláda ľuďom vysvetlila, že z verejných prostriedkov odvedených do rozpočtu EÚ bude hradiť výkon potratov v Afrike, keď na Slovensku ho zdravotné poisťovne nepreplácajú.“

Anna Záborská sa téme zahraničnej pomoci EÚ venuje dlhodobo. Ako členka Výboru pre rozvoj interpelovala v roku 2013 Európsku komisiu ohľadom obvinení z financovania organizácií vykonávajúcich potraty v rozvojových krajinách. Patrila  tiež k zakladateľom európskej iniciatívy občanov „Jeden z nás“, ktorej cieľom bolo zastavenie financovania činností, pri ktorých sa predpokladá ničenie ľudských embryí, najmä v oblasti výskumu, rozvojovej pomoci a verejného zdravia.

Viac..  Inštitúcie EÚ sa dohodli na nástroji na reformu a rast pre západný Balkán

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices