sanitka
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Deň európskeho čísla tiesňového volania 112: Tento rok aj s vylepšeniami navigačného systému Galileo

Európska únia dnes (11. februára) oslavuje Deň jednotného európskeho čísla tiesňového volania 112. Volanie na túto linku je v rámci celej EÚ zadarmo, a to vďaka európskej legislatíve z roku 1991. Tento rok zároveň prináša niektoré výrazné zlepšenia: podľa nedávno zverejnenej správy sa podarilo vylepšiť určovanie presnej polohy volajúceho z tiesňovej linky vo viacerých členských štátoch, vrátane Litvy, Estónska a Veľkej Británie.

Každoročne sa stane, že približne 300-tisíc volajúcich nie je schopných presne určiť alebo popísať polohu, kde sa práve nachádza, a to z dôvodu zlého zdravotného stavu, neznalosti okolia alebo zo stresu. V snahe riešiť tento problém EÚ finančne podporila projekt HELP 112, ktorý testoval používanie globálneho navigačného satelitného systému (GNSS) v snahe zlepšiť lokalizovanie volajúceho v Litve, Taliansku, Rakúsku a častiach Spojeného kráľovstva, čo nedávno prispelo k záchrane mnohých životov.

Elżbieta Bieńkowska, komisárka pre vnútorný trh, priemysel, podnikanie a malé a stredné podniky, k tomu uviedla: „Satelitná navigácia je kľúčovým prvkom pre určovanie presnej polohy volajúceho na číslo 112 a pre záchranu životov.  Európsky navigačný systém Galileo bude teraz schopný lokalizovať volajúceho s oveľa väčšiu presnosťou. Spustenie jeho prvých služieb a uvedenie prvých Galileo smartfónov na trh sú dôkazom toho, že údaje získané z vesmírnych technológií majú nesmierny vplyv na každodenný život občanov EÚ.”

Viac..  Strategický plán pre program Horizont Európa

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices