beňová
Europoslankyňa Monika Beňová. PHOTO: European Union- EP.

Monika Beňová: Oznamovateľov korupcie nesmieme spochybňovať ani kriminalizovať

V rámci dnešného rokovacieho dňa sa bude plénum Európskeho parlamentu (EP) venovať ochrane finančných záujmov Európskej únie (EÚ). Dôležitá je pritom predovšetkým ochrana oznamovateľov podvodov. Tá je nevyhnutným krokom v boji proti korupcii, odhaľovaniu konfliktu záujmov či akémukoľvek zatajovaniu podobných skutočností.

Takýmto ľuďom musí byť poskytnutá pomoc a ochrana pred akýmikoľvek odvetnými opatreniami.Znamená to aj vyvarovať sa nátlaku, spochybňovania, či dokonca ich kriminalizácie. Platí to aj v prípade ak by sa mýlili. Svojim konaním totiž upozorňujú na zneužívanie právomocí a v konečnom dôsledku pomáhajú zachovaniu dôveryhodnosti inštitúcií tak na národnej, ako aj EÚ úrovni,“ uviedla poslankyňa EP Monika Flašíková Beňová.

Zákonnosť používania európskych finančných prostriedkov majú pritom v prvom rade zaisťovať členské štáty, ako ich prijímatelia. Potrebná je samozrejme napríklad aj úzka spolupráca s Európskym úradom pre boj proti podvodom. Okrem toho majú k dispozícii celý rad rôznych nástrojov. Výsledky v rámci jednotlivých krajín však často nie sú uspokojivé,“ priblížila europoslankyňa.

Viac..  Európa chce od Číny dve veci, ale nie je isté či ich dostane

Na Slovensku je napríklad niekoľko rokov účinný zákon, ktorý rieši ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti. Objavujú sa však hlasy, že sú napriek tomu chránení nedostatočne. Aj preto je ľudí, ktorí sa odvážia niečo povedať stále len nepatrné množstvo,“ uzavrela Monika Flašíková Beňová.

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices