smolkova
Monika Smolková, europoslankyňa. PHOTO: redakcia/red.

Monika Smolková: Ak by sme Le Penovej nezrušili imunitu, nedala by sa dákazať jej vina alebo nevina

Francúzsku prezidentskú kandidátku Marine Le Penovú zbavili poslaneckej imunity v Európskom parlamente. Žiadala o to francúzska justícia. Tá političku vyšetruje za to, že na sociálnej sieti zverejnila zábery brutálnych vrážd spáchaných fanatikmi Islamského štátu. Za jej zbavenie imunity hlasovali aj slovenskí europoslanci.

Le Pen zverejnila v decembri 2015 na svojej stránke niekoľko necenzurovaných fotografií. Použila ich ako odpoveď istému novinárovi, ktorý prirovnal jej politickú stranu k Islamskému štátu.

Marin Le Pen pochybenie odmieta. Zrušenie svojej imunity označila za vykonštruovaný krok, ktorý má poškodiť jej prezidentskú kampaň. Za hlasovali aj slovenskí poslanci. Podľa Moniky Smolkovej je totiž úplne bežné, že ak úrady z niektorej krajiny požiadajú o zbavenie imunity europoslanca, plénum im vyhovie. „Je dôležité, aby orgány činné v trestnom konaní robili svoju prácu. Keby sme to blokovali a neodsúhlasili imunitu, nebolo by možné dokázať buď jej vinu, alebo nevinu,“

„Myslím si, že je to správne rozhodnutie. Ja som ho sám podporil, pretože nemôžeme tolerovať žiadne prejavy extrémizmu, násilia. O poslaneckej imunite a jej prípadnom obmedzení v súvislosti s množiacimi sa extrémistickými prejavmi, sa uvažuje aj vo vedení slovenského parlamentu. Sloboda slova totiž neznamená slobodu šírenia nenávisti a extrémizmus by nemala chrániť imunita,“ hovorí Ivan Štefanec.

Viac..  Výbor ministrov Rady Európy odobril kandidátov na post generálneho tajomníka

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Právo na opravu: jednoduchšie opravy ako lákavejšia možnosť pre spotrebiteľov

Cieľom nového práva na opravu je znížiť množstvo odpadu a posilniť opravárenský sektor, aby sa …

Consent choices