Vybor EP
Schôdza Výboru EP. PHOTO: © European Union- EP.

PREHĽAD: Toto je program europarlamentu, riešiť bude najmä MDŽ a azylové predpisy

Tento týždeň sa poslanci stretávajú so svojimi kolegami z výborov i politických skupín. Hlavnými témami týždňa bude Medzinárodný deň žien a reforma azylových pravidiel. Poslanci sa budú zaoberať aj situáciou v Poľsku a palmovým olejom.

Medzinárodný deň žien

MDŽ sa Európsky parlament tento rok rozhodol zasvätiť ekonomickému postaveniu žien. Príslušníčky nežného pohlavia stále zarábajú menej ako muži, poberajú menšie dôchodky a venujú viac času starostlivosti o rodinu a domácnosť.

Počas celého týždňa sa bude v Parlamente konať niekoľko podujatí, kde sa poslancom prihovorí viacero inšpiratívnych žien. Sú medzi nimi aktivistka za práva jezídskej komunity Lamjá Hadží Bašár, ktorej Parlament minulý rok udelil Sacharovovu cenu za slobodu myslenia, francúzska fyzička a vnučka Marie Skłodowskej-Curie Hélène Langevin-Joliot a britská podnikateľka Gina Miller, ktorá dala vládu na súd ohľadne brexitu.

Reforma azylových predpisov EÚ

Vo štvrtok 9. marca predstaví poslankyňa Cecilia Wikström (ALDE, SE) vo výbore pre občianske slobody (LIBE) svoju správu ohľadne reformy Dublinského systému. Ide o kľúčový právny predpis v oblasti azylovej politiky EÚ.

Zásady právneho štátu v Poľsku

Výbor LIBE bude v ten istý deň rokovať aj o situácii v Poľsku a to za účasti prvého podpredsedu Európskej komisie Fransa Timmermansa.

Viac..  Európsky parlament vyzýva na opatrenia proti narúšaniu hodnôt EÚ v členských štátoch

Palmový olej

Členovia výboru pre životné prostredie budú vo štvrtok hlasovať o uznesení, kde požadujú udržateľnú produkciu palmového oleja. Ide o veľmi lacný rastlinný tuk, ktorý dnes nájdeme takmer všade, od potravín, cez kozmetiku až po biopalivá. Na to, aby sa mohol pestovať, sa však vyrubujú dažďové lesy a niektorým zvieratám, ako sú napríklad orangutany, hrozí vyhynutie.

Panama Papers

Vo vyšetrovacom výbore pre daňové úniky sa dnes konalo posledné vypočutie ohľadne toho, ako sa banky, účtovné a právnické firmy podieľali na vytváraní offshore štruktúr pre svojich klientov. Predošlé vypočutia sa konali 24. januára a 9. februára.

O dac

Odporúčame pozrieť

Titul Európsky strom roku získal buk menom „Srdce záhrady“

Strom nazývaný „Srdce záhrady“, v juhozápadnej oblasti Poľska, získal titul Európsky strom roka 2024. Buk, …

Consent choices