Janos Ader
Prezident Maďarska János Áder. PHOTO: © European Union- EP .

Maďarsko si zvolilo staronového prezidenta

BUDAPEŠŤ / Maďarský parlament dnes rozhodol o hlave štátu na ďalších päť rokov. Piaty prezident Maďarska tak bude zároveň aj šiestym, keďže opäť dostal najviac hlasov 57-ročný János Áder.

János Áder je prezidentom Maďarska od 2. mája 2012, keď mu dalo svoj hlas 262 z 302 poslancov.  V dnešných voľbách získal v prvom kole 131 hlasov, len o dva hlasy menej, ako potreboval na okamžité víťazstvo. Jeho súpera, kandidáta opozície, Lászlóa Majtényiho, podporilo 44 poslancov. Poslanci krajne pravicovej strany Jobbik sa hlasovania zdržali. V druhom kole získal Áder presne ten istý počet hlasov, no na víťazstvo mu vtedy stačila už len nadpolovičná väčšina.

János Áder je považovaný za blízkeho spolupracovníka Viktora Orbána, hoci sa niekedy názorovo nezhodnú. Je spoluzakladateľom strany Fidesz (Zväz mladých demokratov). Predtým, ako sa stal prezidentom, bol predsedom parlamentu, aj poslancom za stranu Fidesz v Európskom parlamente. Do aktuálnych volieb ho nasadili blok vládnych strán Fidesz-KDNP.

Viac..  Prezident Európskej rady pre inovácie sa stretol s inovačnou špičkou Slovenska

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

M. Wiezik: Zmrazené fondy pre Maďarsko môžu byť uvoľnené len ak dôjde k náprave

V súvislosti s dnešným rozhodnutím Európskeho parlamentu (EP) žalovať Európsku komisiu za uvoľnenie eurofondov Maďarsku …

Consent choices