brexit
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Britský parlament schválil zákon o brexite

LONDÝN / Bitský parlament schválil zákon, ktorý vláde premiérky Therese Mayovej umožní spustiť proces odchodu krajiny z Európskej únie. Predloha definitívne prešla po tom, čo večer Snemovňa lordov odhlasovala, že už nebude trvať na dvoch svojich dodatkoch, ktoré krátko predtým odmietla Dolná snemovňa. Minister pre brexit David Davis vzápätí zopakoval, že vláda chce rozluku začať koncom marca. „Parlament podporil vládu v jej odhodlaní pokračovať v procese opúšťania EÚ,“ uviedol Davis vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra Reuters. Dodal, že Británia je teraz „na prahu najdôležitejších vyjednávaní za celú jednu generáciu“.

Lordi pôvodne požadovali, aby parlament schvaľoval aj konečnej dohody krajiny s Bruselom a aby Londýn garantoval práva občanov únie žijúcich v Británii i po brexite. Vláda ale obe zmeny odmietla s tým, že by komplikovali vyjednávaciu pozíciu Londýna.

Podľa labouristickej členky Snemovne lordov Dianne Hayterové bolo jasné, že konzervatívna vláda svoje stanovisko nezmení. Pokúšať sa to prekonať by podľa nej bolo „nezmyselné“.

Zákon ešte nezačal oficiálne platiť, musí ho najskôr podpísať kráľovná. To sa ale podľa britskej tlače stane veľmi skoro, pravdepodobne už v utorok ráno.

Viac..  Von der Leyenová vyjadrila sústrasť rodinám humanitárnych pracovníkov WCK

Britskí voliči rozhodli o odchode z EÚ v minulom referende.

Zákon o brexite

Británia musí dokončiť schválenie zákona o brexite, ktorý umožníbritskej premiérke Therese Mayovej začať proces vystúpenia. Popondelkovom rokovaní oboch komôr parlament, ktoré sa zhodli naznení zákona, chýba z formálneho hľadiska podpis kráľovnej.

Akonáhle dorazí list z Londýna, sformuluje EÚ svoju rokovaciu stratégiu v niekoľkých krokoch. Lídri krajín Európskej únie sa do štyroch či piatich týždňov zídu na mimoriadnom summite. Summit by mal stanoviť mandát pre ďalšie rokovania, ktorý následne schváli Európska rada.

Celá procedúra musí byť dokončená do dvoch rokov od podaniaoficiálnej britskej žiadosti o odchod. Predĺženie termínu je možné, akto schvália všetky zostávajúce štáty EÚ.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices