islam
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Islam bude do konca storočia najrozšírenejším náboženstvom

WASHINGTON / Známy washingtonský web vo svojej štatistike uviedol, že islam by sa mal stať do konca storočia najrozšírenejším náboženstvom sveta. Vďačí za to najmä vysokej pôrodnosti a nízkemu priemernému veku moslimskej populácie. V nasledujúcich rokoch možno očakávať, že celosvetová moslimská komunita bude rásť najrýchlejšie zo všetkých náboženstiev.

Podľa štatistík Pew Research Center sa v roku 2010 hlásilo k islamu 1,6 miliardy ľudí, teda 23 percent vtedajšej svetovej populácie. Islam sa stále drží na druhej priečke za kresťanstvom, ktoré vyznáva 31,5 percent ľudí. Zároveň je najrýchlejšie rastúcim náboženstvom.

Desať percent obyvateľov Európy

Štatistiky taktiež uvádzajú, že kolíska islamu, za ktorú je považovaný Blízky východ a severná Afrika, už dávno nie je domovom väčšiny moslimov. Najviac ich žije v Ázii a Pacifiku, asi 62 percent. Najväčšiu skupinu nájdeme v Indonézii, Indii, Pakistane, Bangladéši, Iráne a Turecku.

Na čele rebríčka stojí práve Indonézia, do roku 2050 však krok s ňou vyrovná India, ktorá vďaka populačnému prírastku stále zostane hinduistickou krajinou. Rast čaká aj populáciu moslimov v Európe. Do roku 2050 budú vyznávači islamu tvoriť desať percent obyvateľov Európy.

Viac..  Európska komisia upozorňuje na riziko hladomoru v Pásme Gazy

Za cestou islamu k štatistickej dominancii stoja dva prosté demografické faktory. Najdôležitejším je fakt, že moslimské ženy rodia v priemere viac detí. Na jednu moslimku pripadá 3,1 dieťaťa, zvyšok populácie sa pohybuje okolo 2,3 dieťaťa na ženu.

Moslimovia sú taktiež najmladšou náboženskou skupinou, čo sa týka veku veriacich. Medián veku u moslimov bol v roku 2010 23 rokov, čo je o sedem rokov menej, než činí medián u vyznávačov ostatných náboženstiev či neveriacich. V kombinácii s vysokou pôrodnosťou tak bude moslimská populácia celkom iste rásť najrýchlejšie aj v budúcnosti.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Putin: Rusko nemá s európskou spoločnosťou žiadny konflikt

Ruský prezident Vladimir Putin uviedol v piatok v príhovore na kultúrnom fóre v Petrohrade, že …

Consent choices