ZITNANSKA, Jana
Europoslankyňa Jana Žitňanská. PHOTO: © European Union- EP.

Jana Žitňanská: Špeciálne olympijské hry v Grazi začínajú už v sobotu

Na Svetovej zimnej špeciálnej olympiáde, ktorá sa uskutoční 14. – 25. marca 2017 v rakúskom Grazi a Schladmingu, budú Slovensko reprezentovať až 16 športovci s mentálnym postihnutím. Na slávnostnom otváracom ceremoniáli, ktorý sa uskutoční už túto sobotu, sa zúčastní aj europoslankyňa Jana Žitňanská (Nova, ECR), ktorá podporí športovcov aj účasťou v slávnostnom otváracom sprievode na úvoch olympijských hier.

Rakúsko bude hostiť už 11. ročník zimných hier a privíta takmer 2700 atlétov zo 107 krajín sveta. „Dovoľte mi vyhrať. Ale ak nemôžem vyhrať, dovoľte mi statočne sa o to pokúsiť,“ znie prísaha športovca špeciálnych olympiád. Pre mnohých atlétov s mentálnym postihnutím je účasť na Špeciálnej olympiáde splneným snom. Na tohtoročných hrách bude mať Slovensko zastúpenie v kategóriách krasokorčuľovanie, alpské lyžovanie a bežecké lyžovanie.

Podľa rodičov a trénerov týchto športovcov je podpora ich aktivít zo strany štátu minimálna, a to napriek tomu, že šport má v živote ľudí s mentálnym postihnutím nezastupiteľné miesto. Aj vďaka návrhu europoslancov, vrátane Jany Žitňanskej, Európska komisia vyčlenila zo rozpočtu Európskej únie 6 miliónov eur, a tak umožnila konanie Špeciálnych olympijských hier, ktoré boli pre nedostatok financií ohrozené.

„Som nesmierne rada, že sa nám podarilo presadiť túto finančnú pomoc. Európska komisia vo všeobecnosti predkladá rôzne plány a stratégie na integráciu osôb so zdravotným postihnutím. A konečne tu máme nielen nejaké deklaratívne výzvy, ale konkrétnu pomoc. Verím, že Špeciálna olympiáda sa môže stať vlajkovou loďou inklúzie a začleňovania ľudí s mentálnym postihnutím,“ hovorí europoslankyňa.

Špeciálnu olympiádu vo svete už roky podporujú viaceré známe osobnosti, ku ktorým sa tento rok pridali aj bývalý futbalista Filip Šebo a lyžiarka Veronika Velez-Zuzulová. V Európskom parlamente je ich dlhoročnou podporovateľkou Jana Žitňanská. V roku 2015 vyprevádzala špeciálnych olympionikov pred ich cestou do Los Angeles, v Grazi a v Schladmingu ich bude povzbudzovať už osobne. „Touto cestou by som chcela pozvať k našim rakúskym susedom všetkých priaznivcov športu zo Slovenska. Najbližšie hry totiž budú až v Abu Dhabi, preto je toto podľa mňa jedinečná príležitosť zažiť príjemné športové podujatie, ale najmä povzbudiť našich športovcov. Vstup do športovísk je voľný.“

Jana Žitňanská zároveň ocenila RTVS, ktorá bude o výkonoch slovenských reprezentantov informovať aj slovenských divákov. Podľa nej je to vôbec po prvýkrát v histórii, čo sa naši špeciálni olympionici dostávajú do väčšej pozornosti médií, a teda aj verejnosti. „Komu sa nepodarí do Rakúska vycestovať osobne, bude môcť od pondelka sledovať RTVS, ktorá sprostredkuje jedinečnú atmosféru hier vo svojom športovom aj hlavnom spravodajstve. Čiže aj tí, ktorí sa nedostanú priamo na „miesto činu“, si budú môcť vychutnať úspechy našich reprezentantov priamo vo svojich obývačkách,“ hovorí Jana Žitňanská.

Viac..  Júlia Navaľná: „Ak chcete poraziť Putina, bojujte s jeho zločineckým gangom"

Reprezentatni Special Olympics Slovakia

Alpské lyžovanie: Dávid Boček, Mojmír Cikrai, Stanislava Gembická, Ladislav Jakubčo, Michal Štubňa, Juraj Šuster, Simonne Sadloňová

Bežecké lyžovanie: Elin Balážová, Denisa Jedličková, Jakub Krišák, Gabriela Petrovičová, Roman Polák, Milan Pumpa, Romana Záslavová

Krasokorčuľovanie: Marek Bednár, Peter Dlugoš

O dac

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices