EP
Schôdza výboru EP. PHOTO: © European Union.

PREHĽAD: Toto je program europarlamentu, riešiť bude najmä situáciu v Poľsku

Tento týždeň budú poslanci hlasovať o knihách pre nevidiacich a o tom, ako zlepšiť pracovné podmienky ľudí pracujúcich v textilnom priemysle. Zaoberať sa budú aj situáciou v Poľsku. Pri príležitosti 60. výročia Rímskych zmlúv sa predseda Tajani spoločne so šéfmi politických frakcií zúčastnia viacerých osláv v Taliansku.

Tento týždeň uplynie 60 rokov odvtedy, čo boli podpísané Rímske zmluvy, ktorými bolo založené Európske hospodárske spoločenstvo a Euratom, predchodcovia dnešnej Európskej únie. Pri tejto príležitosti príde do Parlamentu 751 občanov EÚ – presne toľko, koľko je europoslancov. V plenárnej miestnosti budú môcť spoločne diskutovať  o tom, ako vidia budúcnosť Európy.

Členovia výboru pre právne veci budú vo štvrtok hlasovať o knihách pre zrakovo postihnutých, konkrétne o výnimkách týkajúcich sa autorských práv. Poslanci chcú zlepšiť dostupnosť e-kníh, audio-kníh alebo výtlačkov s veľkými písmenami či v Braillovom písme.

V stredu bude výbor pre občianske slobody spoločne s podpredsedom Komisie Fransom Timmermansom diskutovať o situácii v Poľsku.

Rozvojový výbor bude v utorok hlasovať o tom, ako zlepšiť pracovné podmienky ľudí v tretích krajinách, ktorí vyrábajú naše oblečenie.  V návrhu, ktorý bude predložený na hlasovanie, sa okrem iného píše o povinných kontrolách v celom dodávateľskom reťazci a označovaní oblečenia.

Viac..  M. Beňová: Právo na opravu má obmedziť často neodôvodnené zdražovanie výrobkov

Výbor pre vnútorný trh bude v ten istý deň hlasovať o návrhu, ktorý dáva členským štátom silnejšie právomoci na ochranu práv spotrebiteľov. Mohli by tak napríklad kontrolovať, či web stránka neblokuje spotrebiteľov z niektorých krajín alebo zavrieť podvodné weby. Cieľom je bojovať proti tým najčastejším praktikám poškodzujúcim spotrebiteľov, od online hier pre deti až po nespravodlivé zmluvy pri požičiavaní áut.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices