fico
Premiér Robert Fico. PHOTO: © European Union.

Fico letí do Ríma, stretne sa aj s pápežom

BRATISLAVA / Premiér Robert Fico v piatok odletí na summit do Ríma. Ešte dnes večer prijme premiérov a prezidentov členských krajín EÚ pápež František, v sobotu budú lídri rokovať a očakáva sa, že podpíšu Rímsku deklaráciu.

Nejde o štandardný pracovný samit dvadsaťosmičky, ale o oslavy podpisu Rímskych zmlúv. Premiér Fico predpokladá, že pôjde o racionálny samit, na ktorom lídri pripomenú úspechy, ale priznajú aj problémy Únie. Za najdôležitejšie však považuje, aby hlavy vlád a štátov EÚ27, teda bez Veľkej Británie, povedali, že chcú v európskom projekte pokračovať ďalej.

V sobotu by lídri mali podpísať Rímsku deklaráciu, ktorá bude podľa Fica skôr všeobecným dokumentom. Problematické sú postoje Grécka a Poľska. Atény majú výhrady k sociálnym aspektom v deklarácii, poľská premiérka Beata Szydlo vo štvrtok uviedla, že vyhlásenie možno nepodpíše, ak v ňom nebudú dôležité klauzuly.

Dôležitá je pre ňu jednota EÚ, jej obrana v tesnej súčinnosti s NATO, posilnenie role národných parlamentov a zachovanie noriem spoločného trhu, ktoré nemajú rozdeľovať, ale spájať. Podľa Fica sa robí všetko preto, aby bola deklarácia prijatá a verí, že sa všetci na summite budú správať racionálne. Považoval by za fiasko, ak by sa dokument nepodarilo prijať. Slovensko s vyhlásením problémy nemá, vidí v ňom mnoho odkazov na vyhlásenie krajín Visegrádskej štvorky.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Rímske zmluvy je súhrnný názov pre dve zmluvy, ktoré predstavitelia Francúzska, Talianska, Spolkovej republiky Nemecko, Belgicka, Luxemburska a Holandska podpísali 25. marca 1957 v Ríme. Konkrétne podpísali dve zmluvy, zmluvu o založení Európskeho hospodárskeho spoločenstva (dnes známa ako Zmluva o fungovaní EÚ) a Zmluvu o založení Európskeho hospodárstva pre atómovú energiu. Tieto zmluvy, ktoré vstúpili do platnosti 1. januára 1958, sú jedným zo základov neskoršej európskej integrácie. Oba dokumenty boli viackrát menené, naposledy Lisabonskou zmluvou.

Premiér Fico odletí do Ríma popoludní. Cez deň má program v Poprade.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Stanovisko podpredsedu Európskeho parlamentu Martina Hojsíka, v ktorom reaguje na vyjadrenia premiéra Roberta Fica k …

Consent choices