benova
Europoslankyňa Monika Beňová. PHOTO: © European Union- EP.

Beňová: Integrácia Rómov si vyžaduje veľa času a tolerancie na oboch stranách

V sobotu si pripomenieme medzinárodný deň Rómov. Európsky parlament (EP) sa preto dnes zaoberá problematikou efektívnejšieho začleňovania tohto etnika do majoritnej spoločnosti.

Medzinárodný deň Rómov súvisí so šírením osvety o rómskej kultúre. Zároveň ponúka priestor ako upozorňovať na problémy a výzvy, ktorým príslušníci tohto etnika v európskych štátoch čelia. „Ide napríklad o potrebu zaistenia rovnakého prístupu ku vzdelaniu, pracovným miestam, či zdravotnej starostlivosti. Veľká časť Rómov žije v sociálnom vylúčení, z ktorého sa je bez pomoci veľmi ťažké dostať. Cyklická chudoba sa potom dedí z generácie na generáciu,“ pripomenula poslankyňa EP Monika Flašíková Beňová.

Integrácia Rómov je zložitý proces, tak na Slovensku, ako aj kdekoľvek inde. „Vyžaduje si veľa času a tolerancie na oboch stranách. Jej prospešnosť pre rozvoj celej spoločnosti, vrátane väčšinovej populácie je však neodškriepiteľná,“ zdôraznila europoslankyňa. Je preukázané, že kvalita života v obciach s rómskou menšinou do značnej miery závisí od schopnosti jej začlenenia do spoločnosti, do praktického každodenného života v nej. Dôležité je tiež postupné odbúravanie viacerých zažitých stereotypov.Výsledky v tejto oblasti obmedzia priestor pre extrémistov, ktorí aj vďaka nedostatočným riešeniam problému bohužiaľ získavajú lacné politické body,“ uzavrela Monika Flašíková Beňová.

Viac..  Von der Leyenová vyjadrila sústrasť rodinám humanitárnych pracovníkov WCK

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices