europsky parlament
Plenárne zasadnutie poslancov Európskeho parlamentu. PHOTO: © European Union- EP.

Aprílovému plenárnemu zasadnutiu dominoval brexit a emisie

Aprílovému plenárnemu zasadnutiu dominovala debata o odchode Veľkej Británie z EÚ. Poslanci po nej schváli uznesenie, v ktorom stanovujú svoje podmienky pre rokovania o brexite. Ďalšou dôležitou témou boli emisie z áut. Parlament vyzval európske úrady k tomu, aby zaviedli opatrenia proti falšovaniu výsledkov emisných testov. Prijaté boli aj prísnejšie pravidlá týkajúce sa zdravotníckych pomôcok a revízia dlhodobého rozpočtu EÚ.

V stredu Parlament prijal uznesenie, v ktorom poslanci zadefinovali kľúčové podmienky pre schválenie dohody o vystúpení Spojeného kráľovstva z Európskej únie. V dokumente sa uvádza, že na prvom mieste musia byť záujmy občanov. Parlament takisto vyzval všetkých aktérov, aby zabezpečili kontinuitu a stabilitu mierového procesu v Severnom Írsku a vyvinuli maximálne úsilie v snahe zabrániť vzniku fyzickej hranice medzi Severným Írskom a Írskou republikou. Dohoda o brexite nemôže bez súhlasu Parlamentu vstúpiť do platnosti, poslanci ju teda môžu zablokovať.

Doteraz nevídané množstvo migrantov na celom svete si vyžaduje globálnu odozvu a potrebujeme zabrániť ďalším stratám na životoch v Stredomorí. Uvádza sa to v stredu prijatom uznesení.

V stredu Parlament podporil flexibilnejší dlhodobý rozpočet EÚ. Poslanci sú za to, aby sa existujúce finančné prostriedky využili na riešenie najakútnejších výziev, ako je napríklad migrácia, terorizmus alebo nezamestnanosť.

Po škandále s prsnými implantátmi a umelými bedrovými kĺbmi poslanci odobrili prísnejšie pravidlá pre zdravotnícke pomôcky. Požadujú, aby spĺňali európske bezpečnostné normy a aby bolo možné lepšie vysledovať, odkiaľ pochádzajú. Poslanci tiež odsúhlasili sprísnenie informačných a etických požiadaviek v oblasti diagnostických zdravotníckych pomôcok in vitro, ako sú napríklad tehotenské alebo DNA testy. Pozrite si rozhovor so spravodajcom Petrom Liesem.

Jednou z hlavných tém aprílového plenárneho zasadnutia boli aj emisie z automobilov. V utorok Parlament prijal odporúčania pre Komisiu aj členské štáty, ktoré by mali kontrolovať automobilky prísnejšie ako doteraz. Taktiež potrebujeme odstrániť právne medzery, aby sa falšovanie emisných testov v budúcnosti už neopakovalo.

Viac..  EÚ pošle Ukrajine po ďalších útokoch na energetickú infraštruktúru núdzovú pomoc

EÚ by mala vytvoriť jednotný systém certifikácie palmového oleja dovážaného do EÚ a postupne ho prestať používať na výrobu biopalív. Uvádza sa to v utorok prijatom nelegislatívnom uznesení. Produkcia palmového oleja má katastrofálne dopady na životné prostredie, na svedomí má odlesňovanie či znehodnocovanie biotopov.

Vo štvrtok Parlament odhlasoval stropy pre veľkoobchodné ceny roamingu odstránil tak poslednú prekážku na ceste k zrušeniu maloobchodných roamingových príplatkov. Používatelia mobilných telefónov tak od 15. júna zaplatia za hovory, textové správy a sťahovanie dát v inom členskom štáte EÚ rovnakú sumu ako doma.

Nová dohoda medzi EÚ a USA týkajúca sa transferu osobných údajov na obchodné účely musí rešpektovať európske pravidlá ochrany údajov a nové pravidlá ochrany údajov. Vyplýva to z uznesenia prijatého vo štvrtok.

V stredu poslanci rokovali o značne sa rozširujúcom fenoméne, ktorým sú zavádzajúce „správy“ a nenávistné komentáre a to obzvlášť na sociálnych sieťach. Mnohí poslanci vyzvali internetové firmy, aby klamlivý a urážlivý obsah odstraňovali, iní varovali pred cenzúrou.

V utorok pred poslancami v pléne vystúpil nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier. Vo svojom prejave naliehavo obhajoval európsky projekt. „Je na nás, aby sme európsky sen odovzdali budúcim generáciám,“ vyhlásil.

Ukrajinci budú môcť už čoskoro cestovať do 26 krajín Európskej únie bez toho, aby potrebovali víza. Vyplýva to z návrhu, ktoré plénum schválilo vo štvrtok. Nové pravidlá by mali začať platiť už v júni tohto roku.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices