putin
Ruský prezident Vladimir Putin. PHOTO: © European Union.

Ruská propaganda valcuje Slovensko, sme druhí najzraniteľnejší

BRATISLAVA / O snahách Ruska ovplyvňovať politické dianie a verejnú mienku v zahraničí sa hovorí stále častejšie. Rusi sa spomínajú v spojitosti s nedávnymi americkými prezidentskými voľbami, ale aj s blížiacimi sa voľbami vo Francúzsku či Nemecku. Ako sa dotýkajú tieto snahy Slovenska a okolitých krajín?

Spomedzi krajín Vyšehrádskej štvorky je Slovensko druhé najohrozenejšie, po Maďarsku. Desiatky politických analytikov porovnali štyri krajiny podľa rovnakej metodiky.

Čím vyššie skóre na škále od nula do sto, tým väčšia zraniteľnosť.

A že čo ohrozuje Slovensko, čo je ten podvratný vplyv? „Snaha stratiť vieru v liberárnu demokraciu a demokraciu všeobecne. Prikloniť sa k modelu, keď chceme mať vodcu, ktorý všetko za nás zariadi,“vysvetľuje analytik Evropské hodnoty Roman Máca.

Kým Poliaci sú najodolnejší, aj vďaka tradičnej nedôvere voči Rusku, Maďarsko je najohrozenejšou krajinou skupiny V4. Premiér Orbán sa netají obdivom voči ruskému lídrovi Putinovi.

„Vláda už od roku 2010 zavádza praktické opatrenia slúžiace tomu, aby nič neohrozovalo moc Fideszu. Vzťah k Rusku sa prehlbuje. Vláda sa pri mnohých verejných zakázkach obracia namiesto západných na ruské firmy – ako v prípade rozšírenia jadrovej elektrárne v Pakši, či rekonštrukcie metra,“ vysvetľuje analytik Political Capital Bulcsú Hunyadi.

Viac..  EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Aj u nás sa podobné myšlienky šíria najmä vďaka početným webovým stránkam a profilom na sociálnych sieťach. Teoreticky môžu dezinformácie rozhodnúť aj o výsledku volieb.

Slovensko už niekoľko rokov nemá aktualizovanú národnú bezpečnostnú stratégiu. A napríklad vo výročnej správe našej informačnej služby sa o hrozbe ruského vplyvu hovorí len v jednej vete.

„Je veľmi dôležité aby sa o týchto témach hovorilo verejne, aby to hovorili orgány štátu, ktoré to majú v pôsobnosti, SIS, vojenské spravodajstvo či mininsterstvo vnútra,“ uviedol analytik GLOBSEC Policy Institute Daniel Milo.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices