vlajky
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Oslávte Deň Európy 9. mája v Bratislave

Už v utorok (9.mája) si Bratislava pripomenie symbolické narodeniny Európskej únie – Deň Európy. Je to pripomienka 9. mája 1950, kedy francúzsky minister zahraničných vecí Robert Schuman predstavil svoj návrh na vytvorenie európskeho úradu pre uhlie a oceľ, ktorý mal dohliadať najmä na francúzsku a nemeckú produkciu týchto strategických surovín a tým prispieť k zabezpečeniu mieru v Európe. 

Vedúci Zastúpenia EK na Slovensku Dušan Chrenek k tomu dodáva:  „Deň Európy je spoločný sviatok nás všetkých, pretože okrem národnej identity a občianstva máme aj európsku identitu a občianstvo. 9. máj, ktorý symbolicky nasleduje po dni osláv konca druhej svetovej vojny, nám každoročne pripomína, že to bola práve európska integrácia, ktorá po zničujúcom konflikte priniesla svojim občanom už desiatky rokov trvajúci mier a prosperitu.“ 

Pre obyvateľov a návštevníkov mesta je pri tejto príležitosti pripravený celodenný program, ktorý sa oficiálne začne o 10:00 na Hlavnom námestí a vyvrcholí koncertom skupiny Korben Dallas o 20:45 a záverečnou show, ktorá je naplánovaná na 21:45.

V rámci programu sa ľudia môžu tešiť aj na kapely Puding pani Elvisovej a Tolstoys, či na vystúpenia viacerých základných umeleckých škôl v slovenčine a v ďalších európskych jazykoch. Podujatím vás bude sprevádzať aj DJ Rádia FM.

Viac..  Eugen Jurzyca: Je dobre, že pre médiá budú platiť rovnaké pravidlá vo všetkých členských krajinách

Okrem hudby návštevníkov čaká sprievodný program plný kvízov, súťaží a kreatívnych aktivít súvisiacich s EÚ – vrátane bicyklového EÚ jukeboxu, žonglérskeho workshopu, či tvorivých dielní. V stánkoch európskych veľvyslanectiev, kultúrnych centier, európskych sietí, ako aj v stánku Zastúpenia Európskej komisie a Informačnej kancelárie Európskeho parlamentu, sa zasa dozviete všetko o členských krajinách Európskej únie i o príležitostiach, ktoré vám Európska únia ponúka. A na záver celého dňa Vás už tradične čaká prekvapenie….

Organizátormi osláv Dňa Európy v Bratislave je Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku a Informačná kancelária Európskeho parlamentu v SR. Partnermi podujatia sú Úrad vlády SR, Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a Hlavné mesto Bratislava.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices