globalizacia
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Globalizácia – pre jedných strašiak, pre iných príležitosť

Dokáže pomôcť hospodárstvu, no vie ho i narušiť. Európska únia sa snaží globalizáciu využiť vo svoj prospech a obmedziť jej negatívne dopady. Spolupracuje pritom s ostatnými krajinami, s ktorými sa snaží dohodnúť na obojstranne výhodných podmienkach. Európska komisia predstaví svoj návrh na to, ako z globalizácie vyťažiť čo najviac. 

Európska únia je najväčším aktérom v medzinárodnom obchode a svoju hospodársku váhu využíva na to, aby zavádzala vysoké štandardy na produkty, ktoré sa dovážajú do Európy a aby šírila svoje hodnoty. Poslanci Európskeho parlamentu dbajú na to, aby obchodné dohody obsahovali ustanovenia práve v tomto smere. Jedným z posledných príkladov je obchodná dohoda medzi EÚ a Kanadou CETA. Poslancom sa tu podarilo presadiť, aby bol kontroverzný spôsob riešenia sporov medzi investormi a štátmi nahradený novým investičným súdom. Je to v záujme transparentnosti a vlády si tak môžu zachovať kontrolu nad menovaním arbitrážnych sudcov.

Poslanci sa zameriavajú na nekalú konkurenciu tovaru vyrobeného mimo EÚ. Príkladom je návrh stratégie, ktorá by reagovala na záplavu lacného dovozu železničného materiálu.

Parlament požaduje aj modernizáciu obranných mechanizmov EÚ v oblasti obchodu, aby tak boli chránené európske pracovné miesta. Únia sa momentálne snaží nájsť rovnováhu vo svojich vzťahoch s Čínou.

V marci plénum prijalo návrh nariadenia, ktorí ukladá európskom dovozcom cínu, volfrámu, tantalu a zlata povinnosť overovať, či ich dodávatelia dodržujú ľudské práva.

V Európskej únii platí zákaz tranzitu a obchodu s tovarom, ktorý by mohol byť použitý ku krutému, neľudskému a ponižujúcemu zaobchádzaniu s ľuďmi v tretích krajinách alebo ako nástroje na mučenie alebo potravy. Aj tieto pravidlá odobrili poslanci Európskeho parlamentu.

Parlament opakovane vyzýva Komisiu, aby do svojich legislatívnych návrhov v oblasti obchodu zahŕňala aj ustanovenia týkajúce sa ochrany životného prostredia a práv zamestnancov. V apríli tak napríklad poslanci navrhli, že Komisia by mala dohliadať na textilný priemysel a postarať sa o to, aby ľudia vyrábajúci naše oblečenie neprichádzali pri tom o svoje zdravie a aby boli rešpektované ich práva. V tom istom čase prijali aj správu, v ktorej požadujú obmedziť výrobu palmového oleja, ktorá má na starosti odlesňovanie dažďových pralesov.

Viac..  Týždeň v EP: Sloboda médií, umelá inteligencia, Euro 7 či bezpečnosť hračiek a sankcie

Poslancov zaujíma aj to, aký dopad má globalizácia na postavenie zamestnancov v samotnej EÚ. Zavedené pracovnoprávne normy by mali byť podľa nich rozšírené aj na nové formy práce v digitálnej ekonomike. Parlament okrem toho podporuje kompenzáciu pre tých, ktorí kvôli presunu výroby z EÚ prišli o svoje zamestnanie. Pre týchto ľudí bol vytvorený Európsky fond na prispôsobenie sa globalizácii.

Debata o budúcnosti európskej integrácie

Európska komisia pripravuje päť strategických dokumentov zameraných na výzvy v piatich oblastiach činnosti EÚ: sociálny rozmer EÚ, globalizácia, hospodárska a menová únia, obrana a financie. Predstaviť by ich mala v priebehu mája a júna.

Tieto dokumenty však nebudú obsahovať konkrétne opatrenia, ale skôr prehľad možností a scenárov, podľa ktorých by sa Únia mohla vyvíjať do roku 2025. Ich zavŕšením bude septembrový prejav o stave EÚ, ktorý v pléne Európskeho parlamentu tradične prednesie predseda Komisie Jean-Claude Juncker.

O dac

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices