hlasovanie
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Dovážané výrobky sa budú v EÚ predávať za primeranú cenu bez ohľadu na to, odkiaľ pochádzajú

Veľvyslanci EÚ schválili rokovaciu pozíciu Rady k novej metóde hodnotenia deformácie trhov v tretích krajinách, ktorá sa nevzťahuje na žiadnu konkrétnu krajinu. Požiadali predsedníctvo o začatie rokovaní s Európskym parlamentom.

Hlavným cieľom je odhaliť a napraviť deformácie trhu v dôsledku štátneho zásahu v iných krajinách. Nová metodika výpočtu dumpingu vychádza z pravidiel stanovených v antidumpingovej dohode WTO.

„Vyjadrili sme podporu novej nediskriminačnej antidumpingovej metodike, ktorá pomôže zabezpečiť, že dovážané výrobky sa budú v EÚ predávať za spravodlivú a primeranú cenu bez ohľadu na to, odkiaľ pochádzajú. Posilnia sa ňou európske nástroje na ochranu obchodu a prispeje sa k ochrane pracovných miest a zvýšeniu konkurencieschopnosti,“ vyhlásil Christian Cardona, maltský minister pre hospodárstvo, investície a malé podniky

Prijatá pozícia Rady vo veľkej miere odráža hlavné zásady, ktoré Komisia predložila vo svojom návrhu predloženom v novembri 2016. Stanovuje sa v nej neúplný zoznam príkladov, ktoré sa používajú na identifikáciu závažných deformácií trhu, ako napríklad:

  • štátne politiky a vplyv,
  • rozšírená prítomnosť štátnych podnikov,
  • diskriminácia v prospech domácich spoločností,
  • nedostatočná nezávislosť finančného sektora,
  • nedostatočné presadzovanie predpisov týkajúcich sa konkurzného práva, práva obchodných spoločností alebo majetkového práva.

V prípade, že sa vo vyvážajúcej krajine zistí závažná deformácia trhu, Komisia ju bude môcť napraviť. Stanoví cenu daného produktu buď prostredníctvom odkazu na výrobné náklady a predajné ceny v krajine s podobnou úrovňou hospodárskeho rozvoja, alebo na príslušné medzinárodné náklady a ceny.

Viac..  O. Rehn: K zníženiu úrokových sadzieb ECB by mohlo dôjsť v lete

Komisia takisto vypracuje osobitné správy o krajinách alebo sektoroch, v ktorých deformácie opíše. V súlade so zaužívanou praxou budú sťažnosti podávať firmy z EÚ, na podporu svojho prípadu však budú môcť využívať správy Komisie.

Harmonogram a ďalšie kroky

Nová antidumpingová metodika sa prijíma paralelne so samostatným procesom rokovaní o širšej revízii nástrojov EÚ na ochranu obchodu, ktorá sa navrhla v roku 2013. V nadväznosti na výzvu Európskej rady z októbra 2016, aby sa proti nekalým obchodným praktikám bojovalo efektívnym a intenzívnym spôsobom, Rada na oboch spisoch pracuje prioritne a stanovila svoju pozíciu, aby sa rokovania mohli rýchlo ukončiť.

Keďže návrh podlieha riadnemu legislatívnemu postupu, dohodu o konečnom znení musí dosiahnuť Rada a Európsky parlament. Akonáhle Parlament stanoví svoju rokovaciu pozíciu, Rada s ním bude môcť na základe dnešnej dohody začať rokovania v rámci trialógu.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices