brexit
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Občania EÚ sú podľa prieskumu za tvrdé rokovania o brexite

Brusel/ Prevažná časť európskej verejnosti podporuje tzv. tvrdú líniu rokovaní o vystúpení Británie z EÚ, ktoré sa majú začať v júni. Ukázali to výsledky prieskumu vo viacerých veľkých krajinách Únie. 

Osem z desiatich opýtaných sa vyslovilo za to, aby namiesto budúcej podoby hospodárskych vzťahov stáli v rokovaniach s Londýnom na prvom mieste záujmy EÚ. Do značnej miery sa tak potvrdilo, že občania podporujú ciele vyjednávania o tzv. brexite, vytýčené orgánmi EÚ.

Prieskum sa uskutočnil na vzorkách približne 1000 občanov Francúzska, Holandska, Írska, Nemecka, Poľska, Rumunska, Španielska, Švédska a Talianska. Objednávateľom bola frakcia Európskej ľudovej strany v Európskom parlamente.

Až 92 percent všetkých opýtaných chce, aby v rokovaniach dostala prednosť ochrana ekonomiky zostávajúcich 27 štátov EÚ. S požiadavkou EÚ, aby Spojené kráľovstvo vyrovnalo všetky svoje finančné záväzky, súhlasí 88 percent účastníkov prieskumu, avšak 86 percent považuje za prioritu práva občanov EÚ v Británii. Budúca prosperita britskej ekonomiky je obzvlášť dôležitá len pre 55 percent respondentov.

Viac..  Robert Hajšel: Ďakujem, že som ako europoslanec mohol pre vás pracovať, ale kandidovať opätovne už nejdem

Pokiaľ ide o smerovanie EÚ po vystúpení Británie v roku 2019, považuje 94 percent účastníkov prieskumu za obzvlášť dôležité rast a zamestnanosť a 89 percent aj ochranu pred nekalou súťažou. Za posilnenie spoločného boja proti terorizmu sa vyslovilo 92 percent respondentov.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices