plytvanie potravinami
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Ľudia hladujú a tony jedla končia v kontajneroch. Má sa to zmeniť

ŠTRASBURG / Nič im nie je, iba majú napísané, že sú po minimálnej spotrebe. A pokojne by sa dali jesť, lenže končia v koši. Približne 90 miliónov ton potravín by ale mohlo pomôcť napríklad chudobným. Toto nezmyselné plytvanie by sa malo obmedziť. Po zmene volá Európsky parlament.

Europoslanci žiadajú, aby sa odstránili prekážky pre darovanie potravín, ktoré sú po dátume spotreby. Problematika sa rieši už dlhšie. Spôsobov je viacero. „Dá sa to napríklad prostredníctvom mobilnej aplikácie, že reštaurácie majú na konci dňa jedlo k dispozícii,“ vraví Jana Žitňanská z Európskych konzervatívcov a reformistov

Europoslanci chcú preto zmeniť pravidlá darovania potravín na charitatívne účely. „Nehádžme polená pod nohy tým, ktorí chcú pomáhať,“ tvrdí Miroslav Mikolášik z Európskej ľudovej strany. Odstrániť by sa mala najmä byrokracia a zbytočná ekonomická záťaž. Paradoxne nie veľké spracovateľské firmy či reštaurácie produkujú najviac odpadu. Sú to najmä domácnosti. Pomôžu tu len lepšia osveta.

Viac..  M. Beňová: Potrebujeme vyčleniť dostatok zdrojov na obnovu verejných budov

„Je to o vzdelávaní ľudí, aby vedeli rozlíšiť dátum spotreby a minimálnu trvanlivosť. Aby sme kupovali len to, čo reálne spotrebujeme,“ dodáva Žitňanská. Slovensko pridá k 88 miliónov tonám vyhodených potravín ročne svojich skoro milión.

Europarlament členské štáty, aby potravinový odpad znížili do roku 2025 o 30 percent a do roku 2030 o 50 percent.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices