Avramopoulos
Eurokomisár Dimitris Avramopoulos. PHOTO: © European Union- EP.

Eurokomisár Avramopoulos: Premiestňovanie utečencov je naša spoločná morálna a politická povinnosť

Európu doteraz otriasajú doteraz nevídané počty migrantov, ktorí riskujú svoje životy, len aby sa u nás dočkali bezpečia. Keďže najviac ich prichádza do Grécka a Talianska, mnohí vidia riešenie v tom, aby migrantov z týchto krajín presunuli aj do iných štátov. Do septembra by ich mali presťahovať 160 000. O tejto otázke rokovali poslanci Európskeho parlamentu, mnohí kritizovali členské štáty za to, že sa zbavujú svojej zodpovednosti. Vo štvrtok budú poslanci hlasovať o súvisiacom uznesení.

Plenárna debata

V nadväznosti na prílev utečencov v lete 2015 prijala EÚ dve núdzové opatrenia. Spočívajú v tom, aby sa z Grécka a Talianska presídlilo 160 tisíc žiadateľov o azyl do iných krajín EÚ. Doteraz ich však bolo premiestnených len 18 a pol tisíc. Počas plenárnej debaty poslanci kritizovali členské štáty za to, že nedodržiavajú svoje sľuby a zbavujú sa zodpovednosti. Pripomenuli však, že samotné premiestňovanie celý problém nevyrieši.

 „Nikdy som nebol za povinné kvóty, ale za posledný rok a pol sme videli, že systém založený na dobrovoľnosti nefunguje,“ vyhlásil holandský ľudovec Jeroen Lenaers. To, že na debate sa nezúčastnil žiadny predstaviteľ Rady EÚ označil za „hanbu.“

Podľa Belgičanky Helgy Stevens (ECR) by sme však nemali ukazovať prstom len na krajiny ležiace na severe Európy. „Grécko a Taliansko nie sú schopné dostať prílev utečencov pod kontrolu,“ povedala.  Okrem toho pripomenula, že sa nedodržujú dublinské pravidlá, ktoré určujú, ktorý štát je zodpovedný za vybavovanie konkrétnej žiadosti o azyl.

„Poburujúci nedostatok politickej vôle“

„Toto nie je otázka našej kapacity, ale ide o politickú vôľu. Je najvyšší čas, aby členské štáty plnili sľuby, ku ktorým sa zaviazali,“ vyhlásila rakúska členka skupiny ALDE Angelika Mlinar. Pre porovnanie spomenula štáty ako Jordánsko, Libanon a Turecko, ktoré prijali milióny utečencov.

Talianska sociálna demokratka Cécile Kyenge poznamenala, že z celej EÚ sú len dva členské štáty na ceste k splneniu svojich záväzkov – konkrétne Malta a Fínsko. Prítomného komisára pre migráciu Dimitrisa Avramopoulusa sa spýtala, čo sa bude diať po septembrovom termíne. Ten odpovedal, že ak členské štáty nezačnú prijímať utečencov, Komisia nebude váhať začať proti nim konanie na Európskom súdnom dvore.

Toto veľmi privítala nemecká členka frakcie Zelených/ESA Ska Keller. „Problém nie je v tom, že nemáme kapacity, je to čisto len poburujúci nedostatok politickej vôle,“ povedala. „Ide o ľudí, ktorí utekajú pred vojnou a prenasledovaním, o deti bez sprievodu, ktoré sú vydané napospas osudu v preplnených táboroch.“ Minulý rok požiadalo o medzinárodnú ochranu až 63 300 maloletých bez sprievodu, pričom 57% ich žiadostí bolo registrovaných v Nemecku.

Viac..  Slovenskí europoslanci žiadajú SZĽH, aby hráči z KHL nehrali v reprezentácii

 „Samotné premiestňovanie nestačí“

Viacerí poslanci však zastávajú názor, že samotným premiestnením utečencov sa problém ešte nevyrieši. Podľa Sky Keller potrebujeme „dobrý dublinský systém, spoločné pravidlá a právne cesty.“ Cécile Kyenge je za to, aby sa vytvorili „bezpečné a a legálne migračné cesty a integračné politiky v hosťovských krajinách.“ Angelika Mlinar ľutuje, že v EÚ stále nemáme „poriadny azylový systém.“

S tým, že premiestňovanie nestačí, súhlasí aj Talianka Barbara Spinelli (GUE/NGL). „Čo sa týka Talianska, v rokoch 2015 a 2015 tu bolo 5049 transferov v rámci dublinského systému a 3936 relokácií. Inými slovami, do Talianska bolo vrátených viac ľudí, ako bolo z neho presťahovaných inde,“ povedala.

 „Odmena pre kriminálnikov“

Počas debaty sa hovorilo aj o pašerákoch. „Každého žiadateľa o azyl, ktorý príde ilegálne s pomocou pašerákov,  by sme mali poslať naspať, na bezpečné miesto v regióne jeho pôvodu,“ povedala Helga Stevens. Holanďanka Auke Zijlstra (ENF) obviňuje mimovládne organizácie, o ktorých si myslí, že „spolupracujú s pašerákmi.“ Týchto migrantov by sme podľa nej nemali premiestňovať, lebo tak „len odmeňujeme trestné správanie.“

Niektorí poslanci boli kritickí voči samotnej migrácii. Nezaradený maďarský poslanec Zoltán Balczó považuje migráciu do EÚ za „nebezpečenstvo pre kultúru a identity Európy.“ Podľa Raymonda Fincha (EFDD, UK) bude od toho, ako zareagujeme na migračnú krízu, záležať naša budúcnosť. „Vyzývam vás k tomu, aby ste hľadeli na záujmy vašich ľudí a národov,“ vyhlásil. EÚ podľa jeho slov „bude i naďalej podporovať deštruktívnu ekonomickú migráciu z chudobných a obmedzených krajín.“

„Spoločná morálna i politická povinnosť“

Komisár Avramopoulos uzavrel debatu slovami o solidarite. „Keď hovoríme o premiestňovaní utečencov, často sa spomínajú len ich počty, no nesmieme pritom zabúdať, že ide o ľudí, ktorí potrebujú ochranu. Je našou spoločnou morálnou a politickou povinnosťou postarať sa o to, aby sa im tejto ochrany dostalo čo najrýchlejšie a takým spôsobom, aby sme to vedeli ustáť,“ povedal.

O dac

Odporúčame pozrieť

migranti

Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov

Ministri z piatich stredomorských krajín vyzvali v sobotu Európsku úniu, aby posilnila bilaterálne dohody so …

Consent choices