Guterres
António Guterres. PHOTO: © European Union- EP.

António Guterres: Silná a zjednotená Európa je základným pilierom pre silnú a efektívnu OSN

Pred poslancami Európskeho parlamentu v Štrasburgu vystúpil generálny tajomník OSN António Guterres. Vo svojom slávnostnom prejave hovoril najmä o množiacich sa konfliktoch, porušovaní ľudských práv, klimatických zmenách a globalizácii. Na riešení týchto výziev by mala EÚ podľa neho spolupracovať s OSN. „Silná a zjednotená Európa je základným pilierom pre silnú a efektívnu Organizáciu spojených národov,“ odkázal poslancom v pléne.

Antónia Guterresa v Parlamente privítal predseda Antonio Tajani. Pripomenul, že OSN aj EÚ boli vytvorené po druhej svetovej vojne „aby zabezpečili mier a prosperitu prostredníctvom medzinárodnej spolupráce.“ „Spoločne musíme nájsť politické riešenie konfliktov v Sýrii, Líbyi a Jemene a bojovať proti ISIS-u.  Spoločne musíme obhajovať dôstojnosť a slobodu ľudí, ponúknuť vyhliadky pre novú generáciu a uviesť do praxe agendu do roku 2030,“ povedal.

EÚ je najúspešnejší mierový projekt v histórii

Guterres vo svojom prejave označil Európsku úniu za „najúspešnejší mierový projekt v histórii.“ Vyjadril svoju hlbokú vďaku za to, že podporuje multilateralizmu a „veľkoryso prispieva k rozvojovej spolupráci, humanitárnej pomoci a v kľúčových aspektoch mieru a bezpečnosti, ktoré sú jadrom aktivít OSN.“

Hovoril o viacerých súčasných výzvach, najmä o situácii v Sýrii, kde podľa neho slov „nikto nevyhráva ale všetci prehrávajú.“ Venoval sa aj otázke migračnej krízy, kde vyzval k vytvoreniu nových možností pre legálnu migráciu. Spomenul aj globalizáciu, ktorá „mnohých ľudí ponechala napospas osudu,“ klimatické zmeny a kultúrnu rozmanitosť. Tú považuje za „bohatstvo a nie hrozbu“ a apeluje tu na to, aby sme „politicky, sociálne aj kultúrne investovali do sociálnej súdržnosti a začleňovania.“

António Guterres

Viac..  Výbor ministrov Rady Európy odobril kandidátov na post generálneho tajomníka

Toto je prvýkrát, čo sa nový generálny tajomník OSN prihovoril poslancom Európskeho parlamentu potom, ako 1. januára tohto roku vystriedal Juhokórejčana Pan Ki-muna. V rokoch 2005 až 2015 zastával Guterres v OSN pozíciu vysokého komisára pre utečencov. Ešte predtým, v rokoch 1995-2002, bol premiérom Portugalska.

Jeho prejav i následnú tlačovú konferenciu s Antoniom Tajanim si môžete pozrieť vo videozázname kliknutím na odkazy vpravo.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices