Vybor EP
Schôdza Výboru EP. PHOTO: © European Union- EP.

PREHĽAD: Toto je program europarlamentu, riešiť bude najmä české médiá a rastúci antisemitizmus

Poslanci Európskeho parlamentu sa budú tento týždeň zaoberať českými médiami, rastúcim antisemitizmom, opatreniami na zlepšenie dopravy a na pomoc pres starších ľudí.

Plenárne zasadnutie

Na program plenárneho zasadnutia sa tento týždeň dostala aj situácia v českých médiách. Poslanci budú o nej rokovať vo štvrtok ráno.

Diskutovať sa bude aj o rastúcich protižidovských náladách. Vo štvrtok bude Parlament hlasovať o súvisiacom uznesení. Na hlasovanie budú predložené aj dlhodobé priority európskej agentúry pre základné práva.

V stredu bude plénum rokovať o novom návrhu z dielne Komisie na podporu dopravného sektora. Poslanci už dávnejšie žiadali opatrenia na zlepšenie cestnej bezpečnosti, lepšie využívanie alternatívnych palív a na boj proti nekalej konkurencii a zneužívaniu zamestnancov.

Vo štvrtok sa bude hlasovať aj o sociálnej ochrane pre starších ľudí žijúcich v inej krajine EÚ, ktorí potrebujú asistenciu.

Výbory

Výbor pre životné prostredie bude v utorok hlasovať o nových limitoch emisií CO2 v poľnohospodárstve, doprave, staviteľstve a spracovaní odpadu. Hlavným cieľom je znížiť emisie do roku 2030 o 30%.

Viac..  Eurokomisia pozitívne zhodnotila Plán pre Ukrajinu, umožní to miliardové platby

Členovia hospodárskeho výboru a výboru pre právne veci budú hlasovať o nových daňových pravidlách pre nadnárodné firmy. Legislatívny návrh požaduje, aby zverejňovali informácie o tom, kde vykazujú zisky a aké vysoké dane platia v členských štátoch EÚ.

V utorok do Parlamentu zavíta predseda Komisie Jean-Claude Juncker. Ako bývalý luxemburský premiér i minister financií bude diskutovať s poslancami z vyšetrovacieho výboru pre pranie špinavých peňazí a daňové úniky.

O dac

Odporúčame pozrieť

emisie

Europoslanci prijali prísnejšie ciele emisií CO2 pre nákladné autá a autobusy

Europarlament v stredu prijal nové opatrenia, na ktorých sa už dohodol s Radou, na posilnenie …

Consent choices