miskov
Juraj Miškov, predseda strany SKOK - Európski liberálni demokrati. PHOTO: redakcia/archív SKOK.

Juraj Miškov: Nárast životnej úrovne na Slovensku dokumentuje aj zvyšovanie platov

Vstup Slovenska do EÚ nám priniesol celý rad výhod, ktoré si postupne priblížime. Na úvod je ale potrebné upozorniť na ich synergický efekt – všetky dohromady totiž pomohli Slovensku (popri iných faktoroch ako reformy) rýchlo dobiehať ekonomickú výkonnosť západoeurópskych krajín a životnú úroveň ich obyvateľov.

Kým ešte v roku 2004, teda v čase nášho vstupu do EÚ, bola výkonnosť Slovenskej ekonomiky (HDP) prepočítaná na jedného obyvateľa a vyjadrená v parite kúpnej sily na úroveň 56,9 % priemeru EÚ-27, v roku 2012 to bolo už 75,9 %. Nielenže sme sa skoro priblížili k európskemu priemeru, ale rástli sme rýchlejšie ako ostatné krajiny Vyšehradskej štvorky.

Do roku 2012 sme predbehli Maďarsko (66,5 %), udržali si náskok pred Poľskom (66,9 %) a takmer dobehli Česko (80,8 %). A v raste pokračuje Slovensko naďalej. Podľa údajov za rok 2015 sa Slovensko dostalo na úroveň 77 % priemeru EÚ-28 a predbehlo aj dva staršie členské štáty- Grécko (71 %) a Portugalsko (77 %).

Nárast životnej úrovne na Slovensku dokumentuje aj zvyšovanie platov. Pred vstupom do EÚ, v roku 2003, priemerný Slovák našiel mesačne na výplatnej páske 477 eur. Po 10 rokoch, v roku 2013, to bolo už 824 eur. To predstavuje nárast nominálnych miezd o 72 %. V sledovanom období síce rástli aj ceny, ale len o 39 %. Keďže platy rástli rýchlejšie ako ceny, znamená to, že sa zvýšili aj reálne mzdy, a dnes si tak môžeme z nášho zárobku dovoliť kúpiť viac tovarov a služieb než pred vstupom do EÚ.

Viac..  Jozef Mihál podrobne o norme Euro 7: Čo to bude znamenať pre automobilky a pre ľudí

Platy pritom rastú aj naďalej, v roku 2016 bola priemerná mesačná mzda už 912 eur. Keďže súčasne máme na Slovensku rekordne nízku infláciu, ďalej sa zvyšuje aj životná úroveň občanov SR. Deje sa tak z viacerých faktorov, avšak členstvo SR v EÚ so všetkými svojimi výhodami je tým najvýznamnejším.

Všetky výhody členstva Slovenska v EÚ si môžete prečítať tu.

O Juraj Miškov

Bývalý poslanec NR SR, exminister hospodárstva a predseda strany SKOK!

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices