zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 21. týždňa 2017

MINULÝ TÝŽDEŇ PRIŠLA SÉRIA POZITÍVNYCH DÁT Z NEMECKA AJ USA

EUROZÓNA: Uplynulý týždeň sa v Berlíne stretol nemecký minister financií Wolfgang Schäuble so svojím francúzskym kolegom Brunom Le Maire a dohodli sa na spoločnom úsilí Nemecka aj Francúzska s cieľom podporiť integráciu eurozóny. V rámci možných opatrení je „na stole“ aj zjednotenie systémov zdaňovania firiem v EÚ, lepšia koordinácia hospodárskych politík a napríklad aj vytvorenie funkcie spoločného ministra financií pre eurozónu či založenie Európskeho menového fondu. V júli by sa mal uskutočniť francúzsko – nemecký summit, na ktorom by sa malo o tejto téme ďalej diskutovať.

„Schäuble a Bruno Le Maire sa okrem európskej integrácii venovali aj gréckej otázke a majú záujem o dosiahnutie dohody o uvoľnení ďalšej pomoci pre Grécko. Nemecký minister financií však trvá na tom, že potenciálne odpustenie gréckeho dlhu je otázkou budúcnosti a že ďalšie opatrenia bude možné zvažovať až po skončení súčasného programu pomoci v roku 2018. Grécky parlament nedávno schválil nové úsporné opatrenia požadované zahraničnými veriteľmi na to, aby krajine mohol byť uvoľnený ďalší balík finančnej pomoci,“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

Pozitívne sa vyvíjali zverejnené PMI indexy [teda indexy nákupných manažérov] za eurozónu. Index vo výrobe sa zhodnotil na úroveň 57,0 bodu [predtým 56,7 bodu], kompozitný index sa v podstate nezmenil a PMI v službách mierne poklesol oproti predchádzajúcej hodnote.

NEMECKO: Minulý týždeň bol potvrdený rast nemeckého HDP v 1.Q 2017 na úrovni 1,7 %. V rámci štruktúry rastu HDP bola potvrdená rastúca spotreba nemeckých domácností, rovnako aj rast exportu a rast kapitálových investícií dokonca prekonal predchádzajúci odhad aj očakávania trhu. Čísla HDP ukazujú, že najväčšej európskej ekonomike sa naozaj darí.

Pozitívny vývoj v Nemecku potvrdil aj index podnikateľskej nálady IFO, ktorý dosiahol najvyššie úrovne v histórii, keď vzrástol na 114,6 bodu z predchádzajúcej hodnoty 113,0 bodu. Index IFO odzrkadľujúci očakávania podnikateľov sa zvýšil na 106,5 bodu z úrovne 105,2 bodu. Nálada aj očakávania nemeckých podnikov sú teda veľmi pozitívne. Minulotýždňová séria nemeckých makro dát pokračovala zverejnením indexov nákupných manažérov PMI, ktoré taktiež pokorili svoje predchádzajúce hodnoty aj očakávania trhu a poukázali na priaznivý vývoj v Nemecku. Index PMI vo výrobe v máji vzrástol až na 59,4 bodu z predchádzajúcej úrovne 58,2 bodu a kompozitný PMI si polepšil na 57,3 bodu [predtým 56,7 bodu]. Jedine PMI index v oblasti služieb zotrval na svojej predchádzajúcej hodnote.

Uplynul týždeň sa hemžil pozitívnymi dátami z nemeckej ekonomiky – vrátane rastu spotrebiteľskej dôvery z dielne agentúry GfK. Index dôvery za jún sa zvýšil na 10,4 bodu z predchádzajúcej hodnoty 10,2 bodu.

USA: Uplynulý týždeň bola zverejnená zápisnica z posledného zasadnutia Fed-u. Zo zápisnice síce nevyplynuli žiadne prevratné novinky, investori ju však ako zvyčajne pozorne „študovali“. Zápisnica v podstate potvrdzuje, že na najbližšom júnovom zasadnutí US centrálnych bankárov by malo dôjsť k ďalšiemu zvýšeniu úrokových sadzieb. Tento krok však trhy očakávajú a do kurzu eurodolára je už v podstate započítaný. Zároveň zo zápisnice vyplynulo, že počas tohto roka by Fed mal začať s redukciou svojej bilancie. O tomto kroku sa už tiež dlhšiu dobu hovorí. Z rétoriky v zápisnici však vyplýva, že znižovanie bilancie Fed-u by malo byť pomalé, teda zrejme pomalšie, ako sa pôvodne očakávalo.

Viac..  Lagardová: Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť

Z US ekonomiky pozitívne prekvapil hlavne rast HDP. Na základe druhého spresneného odhadu americká ekonomika v 1. kvartáli tohto roka totiž vzrástla o 1,2 % [medzikvartálne], čo je výrazné zlepšenie oproti prvému odhadu, ktorý hovoril o raste len na úrovni 0,7 %. Skutočnosť prekonala aj očakávania trhu na úrovni 0,9 %. Rast US hospodárstva v úvode roka teda nakoniec nebol taký slabý, ako sa pôvodne odhadovalo. Ale v porovnaní s koncom vlaňajška, kedy HDP krajiny vzrástol až o 2,1 %, americká ekonomika výraznejšie spomalila.

Z amerického trhu práce prišli v podstate pozitívne údaje. Počet nových žiadateľov o podporu v nezamestnanosti sa predminulý týždeň zvýšil na úroveň 234 tisíc z predchádzajúcej úrovne 233 tisíc. Napriek tomuto rastu ide ale o priaznivý údaj, keďže trhy odhadovali výraznejší nárast počtu nových žiadateľov na 238 tisíc. A dôležité je hlavne to, že počet žiadateľov o podporu v USA sa už 116 týždňov v rade nachádza pod hranicou 300 tisíc, čo je najdlhšie obdobie od roku 1970.

Index nákupných manažérov PMI v oblasti výroby si v máji mierne pohoršil, keď klesol na úroveň 52,5 bodu. Nálada v sektore služieb sa vyvíjala lepšie, keď PMI vzrástol v máji na rovných 54 bodov. Kompozitnému PMI indexu sa tak podarilo vzrásť na 53,9 bodu.

Údaje o predaji existujúcich domov v USA poukázali na medzimesačný pokles predaja o -2,3 %. Trhy síce pokles v apríli očakávali, ale miernejší [o -1,1 %], keďže v marci sa predaju domov darilo a vzrástol o 4,2 %. Napriek tomuto poklesu môžeme povedať, že v americkej ekonomike sú vo všeobecnosti vytvorené vhodné podmienky pre realitný trh, keďže nezamestnanosť klesá a úrokové sadzby z hypoték sú nízke.

O dac

Odporúčame pozrieť

Lagardová: Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť

Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť najmä v dôsledku …

Consent choices