smolkova
Monika Smolková, europoslankyňa. PHOTO: redakcia/red.

Monika Smolková: Odmietame sankciu 250 000 EUR za každého neprijatého migranta

Podľa najnovších rozhodnutí všetkým členským krajinám EÚ vyplýva povinnosť prijať migrantov utekajúcich najmä z Afriky do Európy. Pokiaľ im u nás nenájdeme miesto, vyjde nás to draho. Tresty majú byť buď formou priamej pokuty, alebo nám budú siahať na eurofondy.

Pokiaľ ktorákoľvek členská krajina neprijme utečenca, bude musieť zaplatiť sankciu v hodnote 250 tisíc eur. Ale tam to nekončí. „Chceme navrhnúť, aby krajiny, ktoré neprijímajú utečencov za to niesli dôsledky a aby im zastavili čerpanie peňazí z európskych štrukturálnych fondov,“ vyhlásila Cecilia Wikström, ktorá návrh predložila.

Nie len brať

Iný názor má na to Wikström. Nepáči sa jej, že krajiny, ktoré najviac poberajú a využívajú eurofondy, by v tejto veci chceli ťahať za kratší koniec. Prišla ale s kompromisom. „Minister Kaliňák mi vysvetlil, že pre krajiny, kde nie sú na cudzincov zvyknutí, je ťažké prepnúť hneď z nuly na sto, preto navrhujeme päťročné prechodné obdobie.“ Podľa europoslankyne Moniky Smolkovej z frakcie socialistov a demokratov nemôžeme byť trestaní, alebo krátení z eurofondov za to, že odmietame prijímať migrantov. „Tento postoj budeme aj naďalej presadzovať na pôde Európskeho parlamentu,“ dodáva.

Viac..  Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Nie všetci sa na zaradenie cudzincov do krajiny pozerajú tak čierno. „Naťahujeme sa o 1500 ľudí a som si stopercentne istý, že o 2 -3 roky budeme potrebovať oveľa viac azylantov kvôli nášmu hospodárstvu,“ povedal Boris Zala, z Aliancie socialistov a demokratov. Na tomto probléme by sme sa podľa Eduard Kukan mali zúčastniť. „Cestu by som videl v takej aktívnejšej solidarite, lebo to je celoeurópska otázka, s tým nič nespravíme, my sme členom EÚ a mali by sme k tomu prispieť.“  Skôr či neskôr sa s myšlienkou, že u nás budú žiť utečenci zrejme budeme musieť vyrovnať, je totiž vysoko pravdepodobné,že nás väčšie štáty prehlasujú.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices