Nemecko
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Stále viac Britov chce zmeniť občianstvo. Chcú sa stať Nemcami

LONDÝN / Podľa analýz nemeckého týždenníka Frankfurter Allgemeine Woche má o nemecké občianstvo záujem čoraz viac Britov. Počet úspešných britských žiadateľov v roku 2016 medziročne stúpol o 361 percent. Prelomovým zlomom bolo práve vyhlásenie o brexite.

Až 90 percent britských uchádzačov o nemecké občianstvo sa odvoláva na stratu občianstva za čias Hitlera, uvádza český portál novinky.cz. Nemecká ústava umožňuje vrátenie občianstva Nemcom, ktorí o neho prišli za nacistického režimu či už politických, náboženských alebo rasových dôvodov.

Čísla rapídne stúpajú

V roku 2015 prijali nemecké úrady iba 63 britských žiadostí. O rok neskôr ich už zaregistrovali 760. Záujem stále narastá. Podľa posledných prieskumov od začiatku januára do konca mája podalo žiadosť 833 britských občanov. Že ide o následok brexitu dokazujú hlavne čísla. Napríklad v meste Hamburg požiadalo o občianstvo 280 Britov, z toho 206 po tom, ako Británia vyhlásila vystúpenie z Európskej únie.

Viac..  Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí

Podľa spolkového správneho úradu má každý obyvateľ iného štátu EÚ právo na dvojité občianstvo. To znamená, že sa nemusia vzdávať svojho pôvodného občianstva v prospech nemeckého.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices